kennisbank

De belastingaangifte

De belastingdienst is graag op de hoogte van het reilen en zeilen van jouw onderneming. De informatie die ze daarvoor nodig hebben lever je ze aan door middel van jouw belastingaangifte.

Ondernemerschap

De belastingdienst is graag op de hoogte van het reilen en zeilen van jouw onderneming. De informatie die ze daarvoor nodig hebben lever je ze aan door middel van jouw belastingaangifte. Deze aangiftes zal je per kwartaal (of maandelijks) en jaarlijks moeten doen. Je bent dit verplicht en als je het niet doet dan krijg je al snel blauwe brieven met boetes. Daar zijn ze nogal streng in, dus let goed op de termijnen die er voor staan. Zorg er dus altijd voor dat je een heldere en complete administratie voert.

Aangifte inkomstenbelasting

De aangifte inkomstenbelasting zijn bij de meeste mensen wel bekend. Deze doet elke Nederlander voor 1 mei van het jaar volgend op het jaar waar je aangifte voor doet. Ben je ondernemer? Dan kan de aangifte inkomstenbelasting er iets anders en ingewikkelder uitzien dan andere vormen van belastingaangifte. Je zal namelijk moeten laten zien hoeveel winst jij afgelopen jaar gemaakt hebt en hoe deze tot stand is gekomen. Ook zijn er regelingen voor als je investeringen hebt gedaan. Als je eenmaal alle gegevens hebt ingevuld dan past het aangifteprogramma automatisch alle regelingen toe waar je recht op hebt. Best handig dus. Uiteindelijk komen er dan onderaan de streep twee bedragen uitrollen. Een voor de inkomstenbelasting die je verschuldigd bent en een voor de premie zorgverzekeringswet Eén van de meest lastige dingen van de inkomstenbelasting is dat je pas achteraf precies weet wat je moet gaan betalen. Dat houdt in dat je voor langere tijd geld achter de hand moet houden. Het kan dus raadzaam zijn om vooraf alvast een inschatting te maken van wat je denkt te gaan verdienen. De belastingdienst stuurt je dan een voorlopige aanslag en daarmee kan je (eventueel ook maandelijks) de verschuldigde inkomstenbelasting vooraf of gedurende het jaar betalen.

Aangifte omzetbelasting / Btw

Als je Btw-plichtig bent, dan ben je verplicht om op al je facturen 0%, 9% of 21% Btw te rekenen boven op het bedrag dat jij zelf ontvangt. Dat zet je dan ook duidelijk op jouw facturen. Welk percentage je moet rekenen is afhankelijk van het soort dienst of product dat je levert. Lees meer in ons artikel over werken met Btw. In de maand na elk kwartaal moet je aangifte doen voor de omzetbelasting, ook wel bekend als de Btw-aangifte. Dit is eigenlijk een hele simpele aangifte. Je maakt namelijk gewoon een optelsom van alle Btw die je hebt ontvangen en trekt daar vervolgens alle Btw die je hebt betaald vanaf. Het verschil draag je af aan de belastingdienst. Het kan best voorkomen dat er een kwartaal is waarbij je meer uitgaven hebt dan inkomsten (en dus meer btw betaald hebt dan je geïnd hebt). In dat geval krijg je geld terug.

Loonaangifte

Stel dat je iemand in dienst hebt of neemt, dan krijg je ook te maken met de loonaangifte. Hierbij laat je zien hoeveel je de medewerker of medewerkster betaald aan bruto en netto loon. Op basis daarvan wordt ook het bedrag betaald dat jij aan loonbelasting mag overmaken.



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij het onderwerp belastingaangifte zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis