kennisbank

Hoe bepaal ik mijn tarief?

Veel artiesten en zzp-ers vinden het lastig om te bepalen wat ze waard zijn en wat hun tarief zou moeten zijn. Dit artikel gaat over het bepalen van de hoogte van een vergoeding die je ontvangt voor jouw gemaakte werk of verrichte werkzaamheden.

Ondernemerschap

Dit artikel gaat over het bepalen van de hoogte van een vergoeding die je ontvangt voor jouw gemaakte werk of verrichte werkzaamheden. Veel artiesten en zzp-ers vinden het lastig om te bepalen wat ze waard zijn en wat hun tarief zou moeten zijn. Dat komt omdat je liever niet te hoog wilt gaan zitten, omdat er angst is dat anderen dan het werk toebedeeld krijgen. Van de andere kant zegt het voor veel mensen ook wat wanneer iemand zichzelf voor te weinig geld aanbiedt. Dan kunnen mensen denken dat dit te maken heeft met bijvoorbeeld de kwaliteit of professionaliteit van jouw werk.

Salaris of honorarium

Wanneer je een arbeidsrelatie hebt waarbij je in loondienst werkt voor een bedrijf dan ontvang je salaris. Bij het bespreken van dit salaris ga je normaliter uit van een bruto salaris. Daar gaan nog belastingen en de premies voor sociale verzekeringen vanaf. Je neemt in onderhandelingen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden mee. Die kunnen betrekking hebben op zaken als de pensioenregeling, onkostenvergoedingen en scholing. Gaat het om werk dat je als zzp-er doet in opdracht van een ander, dan praat je bij een vergoeding over een honorarium. Je regelt dan zelf alle soorten verzekeringen en je reserveert zelf tijd en geld voor vakantie en scholing. Dat betekent dat het uurloon in ieder geval een stuk hoger moet liggen dan dat van een medewerker die in dienst is bij het bedrijf. Je bespreekt de voorwaarden met de opdrachtgever en verwerkt dat bij voorkeur in een modelovereenkomst. Daarmee voldoe je ook al snel aan de eisen die door de Belastingdienst worden gesteld in het kader van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA).

Wat zegt de cao?

In de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) worden afspraken opgenomen over salaris en honoraria, de werktijden, onkosten en pensioenen. Soms staat er ook iets in over stagevergoedingen en minimumtarieven voor zelfstandigen. Ook als er op het werk of de opdracht wettelijk geen cao van toepassing is, kun je er informatie uithalen over gangbare vergoedingen. Een cao wordt vaak afgesloten tussen verschillende werkgeversorganisaties en vakbonden. Als deze cao bindend is verklaard, dan geldt die voor iedereen die in die sector werkt. Voor heel veel sectoren en beroepsgroepen is een cao opgesteld. We hebben de meeste van degenen die betrekking hebben op de cultuursector voor je op een rijtje gezet.

Richtlijnen en adviestarief

Er worden soms adviestarieven of richtlijnen opgesteld door vakbonden en beroepsverenigingen. Die bedragen zijn dan niet wettelijk bepaald. Wel kan het zijn dat er bij een subsidie of fonds gebruik van gemaakt wordt, waardoor je dat uurloon of dagtarief maximaal mag opgeven. Doe ook altijd zelf goed onderzoek in je eigen omgeving want lang niet voor elke opdracht zijn standaard tarieven te vinden. Zeker in de cultuursector is dat soms lastig omdat er veel kosten zijn omdat het werk lang niet altijd op elkaar lijkt.

Tariefchecker

De Kunstenbond is een beroepsvereniging ‘voor iedereen die zichzelf creatief óf kunstenaar noemt’. Zij hebben een handige tool ontwikkeld waarmee je wellicht een eindje op weg geraakt in het bepalen van je honorarium. Dat is de tariefchecker.

Ook Platform ACCT heeft onderzoek gedaan naar tarieven in de cultuursector, in het kader van Fair Pay, dat onderdeel is van de Fair Practice Code. Op hun pagina vind je onder andere deze rekentool voor tarieven voor popmusici, aan de hand van in welke carrièrefase je act is.

Richtlijnen voor het tarief binnen specifieke beroepsgroepen

We hebben voor een aantal specifieke beroepsgroepen binnen de cultuursector wat richtlijnen en bepalingen gevonden waar je wellicht iets mee kunt.

Dans of Toneel

Wanneer je als zzp-er wordt ingezet in een functie die onder cao valt, en de werksituatie is vrijwel gelijk aan die van een werknemer, dan is de cao de basis voor de hoogte van het honorarium. Dat betekent dat uurtarief ongeveer gelijk is aan het tarief dat voor de medewerker wordt gerekend + 40% extra. Dat heeft ermee te maken dat je als zzp-er zelf zorg draagt voor verzekeringen en pensioensregelingen. Je kunt de cao voor dans en toneel hier vinden.

Beeldende kunst

Er is speciaal voor mensen die werkzaam in de beeldende kunst een tool ontwikkeld met richtlijnen voor honoraria. Op de website kunstenaarshonorarium.nl vind je veel informatie over deze richtlijnen en het helpt je om zelf jouw tarief te bepalen.

Zanger en pedagogen

Voor de beroepsgroep zanger, zangpedagogen en zangdocenten zijn er richtlijnen opgesteld en die kan je op deze website.

Componisten

Voor componisten is de website nieuwgeneco.nl wellicht een handige bron.

Dirigenten

Als je werkzaam bent als dirigent dan wijzen we je graag op de website koornetwerk.nl.

Tijd en onkosten

Ongeacht of het over een maandsalaris of een honorarium voor een opdracht gaat, het is altijd belangrijk om goed te kijken naar de tijd die het werk kost en wat er aan eventuele onkosten gaat ontstaan. Het is essentieel om dit vooraf te bespreken met de opdrachtgever, want vaak zijn de budgetten achteraf helemaal op of verdeeld. Daarnaast komt het niet professioneel over. Denk dus goed na of er bijvoorbeeld reiskostenvergoeding is, of je zelf voor de kosten van printen opdraait of dat je wellicht materialen vooraf moet inkopen. Kijk ook goed naar de hoeveelheid tijd die het werk je gaat kosten. Is het realistisch om dat te doen binnen het aantal uren dat je met een werkgever of opdrachtgever hebt besproken? Kijk hier zeker goed naar wanneer je een vast tarief afspreekt voor een hele opdracht.

Overige bronnen

We hebben nog enkele andere websites gevonden waar je wellicht jouw voordeel mee kunt behalen. Check ze hieronder:


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis