kennisbank

Verzekeringen in de cultuursector

In Nederland is het gebruikelijk dat je jezelf verzekert tegen onverwachte gebeurtenissen. Veelal hebben verzekeringen te maken met het verzekeren van inkomen op moment dat je niet meer kunt werken of tegen kosten door mogelijke ongevallen of schades. Door een premie te betalen kan je aanspraak maken op een financiële vergoeding wanneer zo’n situatie zich daadwerkelijk voordoet.

Ondernemerschap

In Nederland is het gebruikelijk dat je jezelf verzekert tegen onverwachte gebeurtenissen. Dit geldt zowel voor privé personen als voor bedrijven. Je kunt je tegen van alles en nog wat verzekeren. Veelal hebben verzekeringen te maken met het verzekeren van inkomen op moment dat je niet meer kunt werken of tegen kosten door mogelijke ongevallen of schades. Door een premie te betalen kan je aanspraak maken op een financiële vergoeding wanneer zo’n situatie zich daadwerkelijk voordoet.

Hoe bepaal je of je een verzekering nodig hebt?

In eerste instantie bepaal je of je een privépersoon bent, in dienst bent bij een bedrijf of een zelfstandig ondernemer bent. Veelal is er sprake van een combinatie. Per geval zijn er meerdere soorten verzekeringen, die verderop staan beschreven. In sommige gevallen is het wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de WA-verzekering wanneer je auto rijdt en de ziektekostenverzekering voor iedere inwoner van Nederland. Het kan ook voorkomen dat je een specifieke verzekering af gaat sluiten tegen mogelijke risico’s die kunnen ontstaan tijdens de uitvoer van een productie of een evenement.

Welke verzekeringen zijn er?

We hebben, met dank aan beroepskunstenaar.nl, een aantal verzekeringen voor je op een rijtje gezet. Op de website van de Kamer van Koophandel worden deze en andere verzekeringen ook uitvoerig besproken.

Verzekeringen voor privépersonen en werknemers

Sociale Voorzieningen

Iedere Nederlander die aan de voorwaarden voldoet heeft recht op sociale voorzieningen zoals de bijstand, studiefinanciering en AOW. Je draagt hiervoor geen specifieke premie af en het wordt uit belastinggeld betaald.

Ziektekostenverzekering

Deze is verplicht voor iedere inwoner van Nederland van 18 jaar en ouder. Je sluit deze af via één van de vele commerciële aanbieders. De zorgverzekering staat los van jouw werk.

Werknemersverzekeringen

De premie hiervoor en de handelingen die het kost zijn voor rekening van jouw werkgever, wanneer je die hebt. Je bent er daarmee (deels) voor verzekerd dat je inkomen houdt bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en na eventueel ontslag.

Pensioenvoorziening

Als je in loondienst bent dan bouw je vaak pensioen op, wat betaald wordt door jou en door de werkgever. Ben je zelfstandige, dan kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)

Voor automobilisten is het verplicht om een WA-verzekering te hebben. Ook voor ieder ander is het aan te raden. Je dekt je voor een relatief laag bedrag in tegen schades die soms hoog kunnen oplopen.

Overige verzekeringen

Er zijn nog een heleboel andere verzekeringen die wat minder betrekking hebben op het werken in de cultuursector, maar wel handig kunnen zijn. Je kunt je bijvoorbeeld ook verzekeren tegen schade aan een woonhuis, je spullen die op vakantie gestolen worden en het verliezen van iets. Kijk daarvoor bij verzekeringsmaatschappijen of neem een assurantiekantoor in de arm.

Verzekeringen voor zelfstandigen en bedrijven

Als je in de cultuursector werkt dan ben je wellicht een zelfstandig ondernemer. De onderstaande verzekeringen hebben daar betrekking op.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov)

Als zelfstandige val je niet onder de WIA, wat betekent dat je jezelf zult moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat kan via een particuliere maatschappij maar helaas zijn die kosten vaak hoog. De verzekering is afhankelijk van het soort werk dat je doet en hoe je leeft. Je kunt zelf bepalen in welke mate je jezelf wilt laten verzekeren. De laatste jaren zie je meerdere broodfondsen ontstaan. Dit is een goedkopere, alternatieve vorm van verzekeren voor zelfstandigen. Daarbij spaar je met een groep mensen, vaak bekenden of mensen uit jouw beroepsgroep, zelf geld. Dat kan voor een bepaalde periode worden uitgekeerd bij ziekte. Lees via deze link meer over het broodfonds. Nu in het nieuwe pensioenakkoord sprake lijkt te zijn van een verplichte AOV, maken veel ZZP-ers zich zorgen. Er is nog niets duidelijk over de vorm en kosten van deze verplichte verzekering. Wil je meer weten over de FAQ en de antwoorden daarop, klik dan op deze link naar de website van de Kunstenbond. Hier vind je meer informatie over wat je kunt doen in het geval van een ongeval of beroepsziekte en over wat je als kunstenaar kunt doen in het geval van ziekte.

Werkloosheidverzekering

Deze bestaat niet voor zelfstandig ondernemers. Je zult daarom geld moeten sparen voor perioden waarin je geen inkomen hebt.

Pensioenvoorziening

Als zelfstandig ondernemer kun je deze zelf treffen via een particuliere pensioenverzekeraar.

WA- en overige verzekeringen

Je bent waarschijnlijk als privépersoon WA verzekerd. Deze geldt echter niet voor bedrijfsrisico’s. Ga daarom even goed na wat de gevolgen kunnen zijn wanneer er iets mis gaat tijdens je werk en sluit daar de juiste verzekering voor af. De volgende links kunnen je een eind op weg helpen:

Verzekeringen voor de kunst- en cultuursector

In de kunst- en cultuursector kom je in aanraking met heel veel spullen, instrumenten, faciliteiten, apparatuur en dergelijke. Dit soort zaken moeten vervoerd worden, kunnen schades oplopen door het weer of door brand en ze kunnen stuk gaan door toedoen van het publiek. Voor heel veel specifieke gevallen die voorkomen rondom producties of evenementen kan je een verzekering afsluiten. Bekijk altijd goed wat je wilt verzekeren en tegen welk bedrag bijvoorbeeld. Vergelijk meerdere aanbieders van verzekeraars en kijk niet alleen naar het verschil in premie maar ook naar hetgeen gedekt wordt en tot welk bedrag.

Hoe sluit je een verzekering af?

Kijk eerst eens of je via een beroepsvereniging waar je bij bent aangesloten, of via een hobbyvereniging, of je wellicht deel uit kunt maken van een collectief. Vaak kun je dan een verzekering afsluiten met collectiviteitskorting. De meeste verzekeringen zijn inmiddels via internet af te sluiten. Je kunt bij verschillende maatschappijen rechtstreeks informatie inwinnen en de verzekering daar direct afsluiten. Je kunt ook gebruik maken van een assurantiekantoor, waarbij men je kan helpen om de beste keuze te maken. Zeker wanneer je een specifieke productie of evenement organiseert is het goed om iemand mee te laten kijken, als je er zelf niet zo heel veel verstand van hebt. Tenslotte heeft de Kamer van Koophandel ook een rijtje met verzekeringen voor starters voor je op hun website.

Bronvermelding

We hebben voor deze tekst gebruik gemaakt van een aantal experts uit het werkveld. Zo kan je als kunstenaar heel veel informatie vinden op de website beroepskunstenaar.nl. Wanneer je alles wilt weten over bedrijfsvoering, dan kan je gebruiken maken van de informatie van de Kamer van Koophandel.



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis