Foto van spreker voor een groep mensen
Elske Nissen
nieuws

Cultuur Academy gaat aan de slag met scholing van cultuurprofessionals in de regio!

De Groene Metropoolregio heeft Cultuur Academy opdracht gegeven om de scholingsbehoeften onder cultuurprofessionals in de regio in kaart te brengen en inzichtelijk te maken wat de regio te bieden heeft op het gebied van scholing. In het voorjaar van 2023 organiseert de Cultuur Academy daarom in verschillende gemeenten in de regio bijeenkomsten om in gesprek te gaan met de culturele professionals en hen te laten kennismaken met het bestaande programma.

Groene Metropoolregio

De Groene Metropoolregio is een samenwerking tussen achttien gemeenten: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. Deze gemeenten werken samen aan de koers van de regio.

Om de culturele infrastructuur in de GMR te versterken heeft de Provincie Gelderland 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiervoor is het Transformatievoorstel Cultuurregio gemaakt. In dit voorstel staan vijf actielijnen beschreven. Een van deze actielijnen is: scholing personeel om zo culturele organisaties verder te professionaliseren. En dit gaat nu starten!

Met programma de regio is

Cultuur Academy heeft de opdracht gekregen om de (scholings)behoeften onder cultuurprofessionals in de Groene Metropoolregio in kaart te brengen. Voor wie Cultuur Academy niet kent: Cultuur Academy ondersteunt cultuurprofessionals in de regio Arnhem en Nijmegen met kennis over de zakelijke en organisatorische kant van werken in de kunst- en cultuursector. Het devies: investeren in scholing en ontwikkeling van de cultuurprofessional zorgt voor een sterkere sector.

Vanaf maart 2023 toert Cultuur Academy door de GMR-gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar. Tijdens een reeks bijeenkomsten wordt het gesprek gevoerd met culturele professionals: van zzp-er tot bestuurder. Vragen die centraal staan, zijn: waar hebben cultuurprofessionals in de GMR-gemeenten inhoudelijk behoefte aan? Welke vorm van scholing is het meest passend? Hoe kunnen organisaties, instellingen en zzp’ers elkaar vinden om gezamenlijk op te trekken?

Tijdens de bijeenkomsten gaat Cultuur Academy niet alleen informatie ophalen, maar wordt er ook een proeverij van het bestaande programma meegenomen, zodat professionals in de regio kunnen kennismaken met het aanbod van Cultuur Academy. Sinds kort is dit aanbod namelijk ook voor de regio toegankelijk. Denk hierbij aan algemene adviesgesprekken, subsidiespreekuren en workshops. Zo ontdekken we precies waar de interesse en behoefte van de cultuurprofessional in de GMR zit, wordt het mogelijk een vraaggestuurd programma te ontwikkelen én leert de regio Cultuur Academy en haar aanbod kennen.

De bijeenkomsten worden samengevat en teruggekoppeld in de vorm van een videoverslag. Op basis van de opgehaalde informatie zet de GMR na de zomer van 2023 een opdracht uit voor het ontwikkelen van een aanbod dat aansluit op de behoefte in de regio.

Meer informatie

Het programma van Cultuur Academy gaat vanaf maart 2023 van start. Binnenkort wordt bekend wanneer en waar de bijeenkomsten worden georganiseerd. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact op met projectleider Valerie Rutjes, via valerie@cultuuracademy.nl.