Foto van groep mensen lopend door een zaal
Henny van Roomen

De Generator West (gesloten)

Ontwikkeltraject voor zakelijke helden en talenten in de culturele sector die de ambitie hebben om te groeien in de rol als zakelijk leider in de podiumkunsten.

Wij zijn De Generator WEST; een groep mogelijkmakers van theaters in het westen van Nederland die jou alle onverwachte mooie dingen van ons vak wil laten zien en die jou de ruimte geeft om het vak van zakelijk leider eigen te maken, of je nu al in de sector werkt of van buiten komt.

Wij zijn

Wij zetten ons bij onze theaters, theatergezelschappen en productiehuizen dagelijks in voor alle zakelijke aspecten die nodig zijn om de artistieke en maatschappelijke doelen mogelijk te maken.

Over De Generator

De Generator is een initiatief van podiumkunstinstellingen uit Oost-Nederland en is in 2021 gestart met Theater Oostpool, Introdans, De Nieuwe Oost / Theater a/d Rijn, PHION, Musis&Stadstheater Arnhem, Theater Sonnevanck Enschede, Stadsschouwburg & De Vereeniging Nijmegen, Zwolse Theaters en vanaf 2022 ook met Hedon Zwolle en Orpheus Apeldoorn. Vanaf het najaar 2023 komt er ook een editie in het westen van het land.

De coördinatie van de Generator is in handen van Cultuur Academy.

Netwerkvorming met mijn mede generatoren en met grote instellingen in een veilige setting is echt waardevol voor mijn volgende stap.

Programma

Een jaar lang krijg je de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie en coaching een nieuw netwerk te creëren en jezelf te ontwikkelen tot de zakelijk leider die in jou schuilt. Wat doe je gedurende het jaar?

 • Je doet werkervaring op bij een meerjarig gesubsidieerde podiumkunstinstelling. Minimaal 20 dagen verspreid over het jaar werk je aan een (zakelijke) opdracht die een van de instellingen samen met jou vormgeeft. Tijdens dit traineeship maak je allerlei aspecten van een zakelijk leider eigen en word je begeleid door de zakelijk leider van de instelling waar je je traineeship loopt. Voor het traineeship krijg je een vergoeding (zie onder).
 • Daarnaast kom je een dag per twee weken op maandag bij elkaar met de andere deelnemers: je krijgt dan training over onderwerpen die aansluiten bij de ontwikkeling van jou en je groepsgenoten. Het programma wordt gegeven door inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en gastsprekers en de inhoud wordt gevormd op basis van de vraag. Zo krijg je zelf de mogelijkheid om mede te bepalen wat je wil leren.
 • Je deelt je ervaringen met de andere deelnemers d.m.v. intervisiebijeenkomsten.
 • Je krijgt individuele begeleiding van een (loopbaan)coach.
 • Door het jaar heen krijg je er een nieuw netwerk bij, zie je verschillende podium- instellingen van binnenuit, ga je naar voorstellingen vol met inspiratie over en weer.

Tijdsinvestering, vergoeding en kosten

 • Je bent gemiddeld (ruim) een dag per week bezig met De Generator (verdeeld over traineeship, opleidingsdagen, intervisie, coaching, voorstellingsbezoek en netwerk). Zie bij ‘praktische informatie’ een overzicht van de (al geplande) data.
 • Je ontvangt voor je traineeship bij de instelling een vergoeding van € 3.000,-.
 • Je betaalt € 1.800,- voor de opleiding, intervisie en coaching. Voor een deel van de kosten kun je mogelijk een vergoeding krijgen vanuit werktuig PPO ( https://werktuigppo.nl ).

Voor wie

De Generator West is een traject voor mensen die in Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht wonen of werken met de ambitie om te groeien als zakelijk leider in de culturele sector. Wij zijn op zoek naar jouw unieke talent waarbij de onderstaande criteria meewegen bij de selectie:

 • Je bent (op kleine schaal) werkzaam in de sector en je wil een nieuwe stap maken in je carrière. Je hebt de motivatie om zowel je leiderschapsstijl verder te ontwikkelen maar ook de verdieping in te gaan als het gaat om de organisatorische en zakelijke kant van de culturele sector.
 • Je bent buiten de culturele sector werkzaam op (midden) management niveau en je wil de overstap maken naar cultuur waarbij jij je opgedane kennis uit de sector waar je nu werkt, kan inbrengen in het vak als zakelijk leider.

Wij zijn op zoek naar een diverse groep die met en van elkaar - én met de deelnemende instellingen - de zakelijke kant van de culturele sector wil versterken. Iedereen is welkom om te solliciteren. Je achtergrond, leeftijd of opleiding spelen geen rol, het gaat om jouw intrinsieke motivatie en de durf je droom te verwezenlijken. Denk niet te gauw: “dit is niets voor mij” (en als je dat denkt: bel dan met Lille, zie onder).

Het programma is in het Nederlands, dus beheersing van het Nederlands is een must. Er zijn voor de editie 2023/2024 maximaal 9 plekken beschikbaar.

Ik durf nu zakelijk te zijn en oog te hebben voor verhouding zakelijk - artistiek

Praktische informatie

 • Je kunt tot en met vrijdag 15 september 2023 solliciteren door je motivatie op te sturen via een brief of video of een andere vorm die bij jou past. Vertel waar je goed in bent en wat je graag wil ontwikkelen gedurende het jaar. Stuur ook je c.v. mee. Dit kan naar: lille@cultuuracademy.nl.
 • Eind september hoor je of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
 • Op maandag 9 en dinsdag 10 oktober vinden de selectiegesprekken plaats in Amsterdam.
 • Op dinsdag 31 oktober is er ‘een matchingsdag’ in Amsterdam waar alle geselecteerde kandidaten en instellingen samenkomen om elkaar te leren kennen en matches worden gemaakt tussen deelnemer en instelling.
 • Op maandag 20 november 2023 start de opleiding en die loopt tot november 2024. Concreet: In 2023 kom je op maandag 20 november en maandag 4 december bij elkaar. In 2024 start het opleidingsprogramma weer op maandag 15 januari. Je hebt vervolgens om de twee weken op maandag een opleidingsdag m.u.v. de vakanties.
 • Je traineeship start in 2024 en in overleg met de instelling bij wie je het traineeship gaat doen, overleg je de werkdagen.

Contact

Je kunt tot en met woensdag 13 september telefonische informatie inwinnen door te bellen met Lille van de Cultuur Academy: tel. 06 25 27 03 62.

Solliciteren?

Dit kan tot en met vrijdag 15 september 2023, stuur je sollicitatie naar: lille@cultuuracademy.nl.

In samenwerking met


*Samenwerking Likeminds

In NRC Handelsblad is op 7 september 2023 een uitgebreid artikel verschenen over Likeminds, een van de partners van Generator West. In dit artikel wordt de algemeen directeur beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en de organisatie van gesjoemel en grote gebreken in de jaarverslaglegging. Deze beschuldigingen roepen wellicht vragen op over de deelname aan De Generator WEST.

Het optreden van de Raad van Toezicht van Likeminds na het verschijnen van dit artikel geeft alle partners van Generator WEST het vertrouwen dat dit de hoogste prioriteit heeft. Lees het statement van de Raad van toezicht hier.

Grensoverschrijdend gedrag kan en mag niet. Wij garanderen binnen het traject van De Generator WEST dat er gewerkt wordt in een veilige omgeving en zullen geen enkele trainee in gevaar stellen van onveiligheid, op welke manier dan ook. Dit geldt voor alle partners die meedoen aan De Generator.