Groeispurt & Vierdaagsefeesten

Elke jaar bereidt Nijmegen zich met spanning voor op de Vierdaagsefeesten: de hele binnenstad wordt omgetoverd tot evenemententerrein en de mogelijkheden lijken eindeloos. Iedereen die in de opbouwweek in de stad loopt voelt de kriebels, een prettige stilte voor de storm. Dat gevoel, alsof de stad hoogzwanger is en in verwachting van al het moois wat komen gaat, is eigenlijk niet in woorden te vatten. Daarom vroegen Vierdaagsefeesten en Groeispurt aan vier jonge kunstenaars uit de stad om die energie te vangen en om te zetten in kunst.

Residentie in het Besiendershuis

Op 10 juli 2023 om 10:00 uur ontvingen kunstenaars Teun van Laake, Jesse van den Berg, Lotte de Schouwer en Viccens (Victoire Elekonawo) de sleutel van het Besiendershuis. Een week lang werkten ze in het Besiendershuis toe naar een expositiemoment op vrijdag. Daarnaast bewogen de kunstenaars zich ook voor een deel in de stad om de dynamiek van de voorbereidingen om te zetten in verschillende kunstvormen. Met deze samenwerking tussen Groeispurt en Vierdaagsefeesten snijdt het mes aan twee kanten: er werd prachtige kunst gemaakt om ‘het gevoel van’ te delen met het publiek, en jonge makers kregen de kans om een groot, divers publiek te bereiken.

Over de kunstenaars

Teun van Laake (1990) schrijft, dicht, maakt muziek en theater, luistert en speelt. Op zijn debuutalbum Niet in het geniep (2022) brengt hij kleinkunst, poëzie en hiphop samen, met als bindende factor zijn liefde voor de Nederlandse taal. Jesse van den Berg (die/diens) (1996, NL) is een kunstenaar die onderzoek doet naar het onderwerp queerness met een focus op intimiteit. Diens werk is een constante exploratie van queerness om zich heen en maar ook binnen zichzelf. Lotte Schouwer (1987) is socioloog, schrijver, strandjutter en beeldend kunstenaar. Haar werk gaat over vergankelijkheid, verlies en troost. Dat alles voorbij gaat kan zowel een hoopvolle als een verdrietige gedachte zijn. Begin 2020 bracht zij zelf het boek Overlijdensberichten uit, over het sterven van haar partner Michiel aan een hersentumor en de rouw die daarop volgde. Victoire Elekonawo opereert onder de artiestennaam Viccens als rapper. In 2018 bracht hij zijn eerste, alom geprezen ep uit, getiteld Viccens. Zijn nieuwste release is Extravaganza.