Pictogram om aan te geven dat er ringleiding aanwezig is
kennisbank

Auditieve toegankelijkheid

Om ervoor te zorgen dat bezoekers die een auditieve beperking hebben en slecht(er) horen ook deel kunnen nemen aan een evenement zijn er verschillende voorzieningen die je kunt treffen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als een ringleiding of het inzetten van een gebarentolk. Op deze pagina vind je informatie over de mogelijkheden om deze doelgroep te faciliteren.

Hulpmiddelen

Het volgen van gesproken woord tijdens grote bijeenkomsten is lastig voor veel mensen die slechter horen. Het begint uiteraard met het versterken van het gesproken woord door middel van microfoon. Voor mensen die een hoortoestel dragen bestaan relatief simpele oplossingen waarmee je deze grote groep kunt bedienen.

Zo kan een ringleiding voor het evenement in een zaal worden aangebracht en na afloop weer worden opgeruimd. Op sommige locaties is al een voorziening aanwezig, dus altijd goed om hiernaar te vragen.

Voor advies kan ook contact worden opgenomen met Stichting Hoormij via ringleidingen@stichtinghoormij.nl.

Inrichting

Mensen met een auditieve beperking, niet-aangeboren hersenletsel of een psychische kwetsbaarheid kunnen veel last hebben van bijgeluiden (zoals horecageluiden, echo en galm). Ze kunnen daardoor bijvoorbeeld gesprekken niet of moeilijk volgen. Houd hier rekening mee bij de inrichting van de evenementlocatie:

  • Beperk echo en galm door zoveel mogelijk door het aanbrengen van zachte materialen
  • Scherm harde geluiden uit de keuken of bar zoals glasgerinkel zoveel mogelijk af.

Daarnaast kan het inrichten van een stille, rustige plek waar deze doelgroep zich tijdens het evenement terug kan trekken ervoor zorgen dat ze ondanks de prikkelrijke omgeving toch deel kunnen nemen aan het evenement.

Biedt je informatie of materiaal als beeld met geluid? Ondertitel de video, of laat een aparte video maken met een gebarentolk. Hiernaar kun je dan verwijzen door middel van een QR-code.

Inzetten tolk

Door het inzetten van een tolk kunnen mensen met een auditieve beperking meer meekrijgen van de voorstellingen tijdens het evenement. Niet iedereen met een auditieve beperking heeft dezelfde soort tolk nodig - er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Tolk Nederlandse gebarentaal: zet gesproken Nederlands om naar Nederlandse gebarentaal (of Nederlands met gebaren).
  • Schrijftolk: zet gesproken Nederlands om in geschreven tekst, zodat mensen die niet (goed) horen mee kunnen lezen wat er gezegd wordt. Dit wordt vooral gebruikt voor mensen die niet gebarenvaardig zijn, bijvoorbeeld doordat ze plotseling of laat doof geworden zijn, of slechthorend.
  • Stemtolk: zet Nederlandse gebarentaal om naar gesproken Nederlands.
  • Signdancers: zetten zang en muziek om in gebarentaal

Wil je een tolk inzetten bij je evenement? Ga dan naar het register van Stichting RTGS, zij hebben de contactgegevens van tolken met de verschillende specialisaties in hun database staan.

Tolk gevonden die ingezet zal worden op je evenement? Geef het door aan Theater met Tolk. Zij beheren een overzicht van voorstellingen waarbij een tolk ingezet wordt, zodat bezoekers met een auditieve beperking weten waar ze heen kunnen.

Vergeet niet om ervoor te zorgen dat de tolk goed zichtbaar is, het liefst op het podium waar de act zelf ook plaatsvindt, op een goed verlichte plek. Hierdoor is zowel de tolk als de voorstelling zelf goed zichtbaar.

Voorbeelden

Meer kennis