Foto van persoon met armen wijd, presenterend op een podium
Elske Nissen
pagina

Over ons

Cultuur Academy is er voor de cultuurprofessional in Arnhem, Nijmegen en de regio en staat voor het collectief versterken van de sector: leren en ontwikkelen als vanzelfsprekend onderdeel van het werk.

Over Cultuur Academy

Onze missie & visie

Kunst en cultuur zijn onmisbaar voor een gezonde samenleving en bruisende steden. Om deze sector optimaal tot bloei te laten komen, moet er niet alleen oog zijn voor de artistieke en creatieve kant. Er moet ook geïnvesteerd worden in de ‘achterkant’: netwerk, kennisdeling en ontwikkeling van de mensen die werken in de sector. Deze investeringen dragen bij aan groei en professionalisering. Alleen op die manier kan de kunst- en cultuursector optimaal bijdragen aan de samenleving.

Cultuur Academy is er voor de cultuurprofessional in Arnhem, Nijmegen en de regio en staat voor het collectief versterken van de sector: leren en ontwikkelen als vanzelfsprekend onderdeel van het werk. Die ontwikkeling van de mensen is essentieel voor een wendbare en weerbare sector. Dat doen we door het delen van kennis online en offline, door het bieden van workshops, kennissessies, ontmoetingsmomenten en inspiratiesessies voor makers en mogelijkmakers in alle kunstdisciplines in alle mate van gevorderdheid. Ons aanbod richt zich op zowel persoonlijke als vakmatige groei. Daarnaast bouwen we aan een netwerk waarbij het steeds normaler wordt om vragen te stellen en expertise door te geven met als doel jezelf, jouw organisatie en de sector te versterken.

We halen op wat er leeft in het veld. Daarom is ons aanbod altijd actueel en vraaggestuurd. Met onze programma’s inspireren en prikkelen we. Bij ons staan ontmoeten en verbinden hoog in het vaandel. We vertellen verhalen die de keten (van maker en mogelijkmaker) zichtbaar maken. Oftewel: Cultuur Academy is dé plek waar je als cultuurprofessional in de regio Arnhem Nijmegen naartoe gaat als je behoefte hebt om je verder te ontwikkelen en een volgende stap wilt zetten.

Wat we doen

Wij geloven dat investeren in scholing en ontwikkeling van de cultuurprofessional zorgt voor een sterkere sector. Wij richten ons op de niet-artistieke kant van werken in de culturele sector, op de deelgebieden: zakelijk, organisatorisch, leiderschap en organisatieontwikkeling.

Het ontstaan

Schakel025 startte in februari 2019 in Arnhem, Cultuur Academy in augustus van hetzelfde jaar in Nijmegen. Beide organisaties werden geboren uit de proeftuin ‘Smart Culture’, dat een onderdeel was van het regionale cultuurprofiel voor de stedelijke regio 025 (2018). Beide organisaties hebben hebben afgelopen jaren aan een eigen profiel gewerkt: Schakel025 aan de versterking van de zakelijke en organisatorische kant van de beroepspraktijk, veelal gericht op (jonge) makers, mogelijkmakers en het middensegment. Cultuur Academy aan leiderschap en organisatieontwikkeling voor instellingen en de cultuurprofessionals die daar werken.

Het is ondertussen meer dan bekend dat we vanaf de start nauw samenwerken. We begonnen in 2020 met gezamenlijke uitrollen van programma’s, wat evolueerde tot een gezamenlijke bedrijfsvoering en het delen van werknemers. En waarom ook niet? De missie van beide organisaties kwam immers overeen: het versterken van het culturele veld door het delen van kennis en het bouwen van een lerend netwerk. Bovendien gaf de samenwerking ons meer slagkracht, zowel voor de interne organisatie, als richting het werkveld. Uit het veld kregen de organisaties duidelijke signalen dat in beide steden aan beide profielen behoefte is. En als je het aanbod van beide partijen naast elkaar legt, zie je dat ze als een puzzelstuk in elkaar passen en samen een mooi palet vormen om zowel individuele makers, mogelijkmakers als instellingen te ondersteunen in hun niet-artistieke ontwikkeling.

Daarom gaan Schakel025 en Cultuur Academy vanaf 1 januari 2023 samen in één stichting verder onder de naam Cultuur Academy. Door de organisaties samen te voegen, bereiken we organisatorische en financiële slagkracht en scheppen we duidelijkheid naar het veld: een organisatie die investeert in de ontwikkeling van alle cultuurprofessionals. Ons aanbod is voor cultuurprofessionals in beide steden en de regio en vindt beurtelings plaats in Nijmegen of Arnhem. Met één organisatie zijn nieuwe ontwikkelingen beter te volgen en samenwerkingen makkelijker te realiseren. Kortom: efficiëntie en meer kansen op doorontwikkeling in een eerstelijns organisatie.

Het team

Esther DikkersDirecteur
Jessica de JaegerProgrammacoördinator
Sabine MezgerOfficemanager
Maaike van MiltMarketing & Communicatie
Valerie RutjesRedacteur Kennisbank
Ariëla van de LindeProjectcoördinator
Lille Witsen EliasProgrammaleider De Generator
Moniek KlabbersCoördinator de Groeispurt
Kasper RobaardCoördinator de Stroomversneller

Contact

Heb je een vraag of kun je niet vinden wat je zoekt? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via info@cultuuracademy.nl.

Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina of volg ons op Instagram, LinkedIn of Facebook.

Adres kantoor Arnhem

De Transformatie Zaal: Van Oldenbarneveldtstraat 94-15, 6827 AN Arnhem

Hoe kom je er?

Navigeer naar Jumpsquare, van Oldenbarneveldtstraat 91. Tegenover Jumpsquare ga je de trap omhoog. De eerste deur rechts leidt naar ons kantoor. Naast de deur bevindt zich een deurbel.

Toegankelijkheid kantoor Arnhem

De hoofdingang is niet rolstoel- en rollator toegankelijk. Neem van tevoren contact met ons op via info@cultuuracademy.nl zodat we je via een andere ingang binnen kunnen laten.

Adres kantoor Nijmegen

NYMA terrein, Winselingseweg 14, Unit 104, 6541 AK Nijmegen

Toegankelijkheid kantoor Nijmegen

De hoofdingang is niet rolstoel- en rollator toegankelijk. Het gebouw heeft een zij-ingang die leidt naar een lift waarmee je de eerste verdieping, en ons kantoor kunt bereiken. Er is tevens een rolstoeltoilet. Neem van tevoren contact met ons op via info@cultuuracademy.nl zodat we je de benodigde informatie kunnen geven.

Verhuur De Transformatie Zaal in Arnhem

De Transformatie Zaal is kleine culturele werkplek in Arnhem aan de Van Oldenbarneveldtstraat. Muziektheater De Plaats deelt sinds begin 2022 haar huistheater met Kompanie Kistemaker en Cultuur Academy (voorheen Schakel025). Het industriële complex is de oude gasfabriek van Arnhem; de Transformatie.

De Transformatie Zaal is ook te huur. De repetitie- annex theaterzaal is 180 m2. De capaciteit van de tribune is ca. 75 personen. Gebruik van het aanwezige keukentje en apparatuur is mogelijk. Bekijk de plattegrond hier. Via deze website vind je onze voorwaarden, prijzen en de technische fiche. Interesse? Neem contact op met Cultuur Academy via info@cultuuracademy.nl

Foto van de zaal
Foto van de keuken
Foto van de zaal met vergaderopstelling

Stichting gegevens

Statutaire naam: Stichting Cultuur Academy
Populaire naam: Cultuur Academy
KvK: 76507734
RSIN: 860650133

Ons bestuur

Voorzitter: Betty Bergman
Penningmeester: Thera Knap
Secretaris: Deline Kruitbosch
Lid: Marleen van der Westerlaken
Lid: Tomas Postema

Rooster van Aftreden
Ons bestuur ontvangt geen beloning voor haar taken.

Statuten

Lees hier onze statuten

Jaarverslag

Lees hier ons jaarverslag 2022
Lees hier onze jaarrekening 2022
Lees hier ons jaarverslag 2021
Lees hier onze jaarrekening 2021
Lees hier ons jaarverslag 2020
Lees hier onze jaarrekening 2020

Gemeente Arnhem en gemeente Nijmegen hebben de afgelopen jaren met heel veel kunstenaars, instellingen en culturele initiatieven gesproken over hun behoefte aan kennis en netwerk om hun beroepspraktijk te versterken. Zij hebben met hun input bijgedragen aan het idee van het platform en haar verdere uitwerking. Aan al deze mensen grote dank voor jullie inbreng!

De website is gebouwd door Marcel Klein Legtenberg en Harm van der Burgt en de vormgeving is van de hand van Vincent Hammingh.

Met dank aan

Gemeente Nijmegen

Met dank aan

Gemeente Arnhem