kennisbank

Organisaties voor de exploitatie van auteursrecht

Organisaties die voor jou het auteursrecht kunnen exploiteren letten erop dat er een afdracht is wanneer mensen jouw werk gebruiken. In dit artikel hebben we voor een aantal kunstvormen uitgelegd hoe het werkt qua exploitatie van het auteursrecht.

Juridisch

In dit artikel gaat het over organisaties die voor jou het auteursrecht kunnen exploiteren. Zij letten er dus op dat er een afdracht is wanneer mensen jouw werk gebruiken. Die partijen hebben verschillende voorwaarden. Kijk daar goed na en bepaal wat jouw juridische positie is. Dan kan je gemakkelijk de voor- en nadelen voor het aansluiten afwegen. Hieronder hebben we voor een aantal kunstvormen aangegeven hoe het werkt qua exploitatie van het auteursrecht.

Auteursrecht en erfgoed

Stel dat je een erfgoedinstelling bent en je wilt een collectie digitaliseren en dus verveelvoudigen, dan is het belangrijk dat je uitzoekt of het auteursrechtelijk beschermd is. Dat geldt natuurlijk ook als je het bijvoorbeeld via internet wilt verspreiden en het dus openbaar maakt. Het kennisinstituut voor digitale cultuur (DEN), heeft een werkgroep auteursrecht en digitaal erfgoed opgericht. Daar is veel informatie te vinden over auteursrechtenbeheer van collecties.

Auteursrechtorganisaties beeldende kunst

Wanneer je een illustrator, beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper, fotograaf of architect bent dan kan je terecht bij Pictoright. Zij verdelen de vergoedingen, exploiteren individueel auteursrecht en ze zetten zich in voor bescherming van de beeldmakers op auteursrechtelijk gebied.

Auteursrechtorganisaties dans en theater

Wanneer je werkzaam bent in de sectoren die te maken hebben met dans en theater, dan kunnen er meerdere organisatie voor de exploitatie van het auteursrecht zijn. We hebben er een aantal op een rijtje gezet voor je.

NORMA

Als de uitvoering wordt uitgezonden op televisie, of op een andere manier wordt opgenomen, dan is er een mogelijkheid dat je een vergoeding kunt ontvangen via Stichting NORMA.

Lira

Voor schrijvers en vertalers van onder andere van onder andere toneelstukken, tv-spelen, series, films voor tv en boeken kan je terecht bij Stichting Lira.

IBVA

Deze organisatie regelt de auteursrechten voor het amateurtoneel in Nederland. Dat betekent dat ze de incasso en repartitie verzorgt. Dat doet ze voor allerlei vertalers, uitgevers, agenten, schrijvers en bewerkers uit zowel binnen- als buitenland.

Auteursrechtorganisaties muziek

Voor de sector muziek zijn ook een aantal organisaties die kunnen helpen. De bekendste is BUMA/STEMRA maar hieronder hebben we er nog enkele aan toegevoegd.

BUMA/STEMRA

Dit is een redelijk bekende in de muziekwereld. De organisatie regelt de vergoeding namens iedereen die is aangesloten. Dit kunnen tekstschrijvers, componisten en uitgevers van muziek zijn. Zij regelen de zaken zelf in Nederland en via collega’s in het buitenland.

Buma Junior

Dit is onderdeel van BUMA/STEMRA maar dan specifiek bedoeld voor artiesten tot 26 jaar. Er is veel aandacht voor de uitleg van het auteursrecht voor deze doelgroep. Hier kan je klikken voor de website.

Sena

Deze organisatie regelt de rechten van muzikanten en producenten. Sena zorgt ervoor dat de makers (artiesten, sessiemuzikanten, producenten) een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt. Dit is het 'naburig recht'.

NORMA

Stichting NORMA is de rechtenorganisatie voor uitvoerende kunstenaars zoals muzikanten, acteurs en dansers. Als jouw uitvoering wordt uitgezonden via televisie dan kan het zijn dat er vergoeding komt via NORMA.

Auteursrechtorganisaties film

Ook voor mensen die zich bezig houden met film zijn er organisaties die gelden kunnen innen en het voortouw nemen op het gebied van auteursrecht.

Vevam

Als je jezelf als regisseur van films of series bij Vevam dan kan je via hun een vergoeding verwachten wanneer jouw werk bijvoorbeeld op televisie wordt uitgezonden.

SEKAM

Wanneer jouw werk wordt gebruikt voor film- en televisie-uitzendingen in het buitenland dan kan je terecht bij SEKAM.

PAM

PAM is een samenwerking van Lira, VEVAM en NORMA. Hiermee heb je één loket voor alles dat te maken heeft met het (online) gebruik van audiovisuele media. Daarnaast kan zij de collectieve rechten beheren en vergoedingen verdelen onder de scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs.

Disclaimer

Bij het schrijven van dit artikel hebben we heel veel gehad aan de informatie die te vinden is op de website beroepkunstenaar.nl.



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis