kennisbank

Subsidies en fondsen

Wanneer je een initiatief of een project wilt financieren dan is er in veel gevallen een mogelijkheid om aanspraak te maken op een subsidie of een fonds. Vanuit nagenoeg alle overheden zijn er mogelijkheden om initiatieven in uiteenlopende thema's en werkvelden financieel te ondersteunen door middel van subsidie. Daarnaast zijn er in Nederland (en daarbuiten) een heleboel (particuliere) fondsen die het voornaamste doel hebben om een specifiek gebied of thema te ondersteunen middels een financiële bijdrage.

Financiering

Wanneer je een initiatief of een project wilt financieren dan is er in veel gevallen een mogelijkheid om aanspraak te maken op een subsidie of een fonds. Dit wordt wel eens in één adem genoemd omdat er veel overeenkomsten zijn in met name de manier van aanvragen. Zo kunnen we met zekerheid stellen dat je voor het aanvragen van een subsidie of een fonds altijd een duidelijk en concreet projectplan en een sluitende begroting aan dient te leveren.

Het onderscheid wordt gemaakt doordat subsidies enkel worden verstrekt door een overheid. Dit is bijvoorbeeld een gemeente of de provincie maar ook de Rijksoverheid of de Europese Unie kunnen subsidies verstrekken. Als we het over fondsen hebben dan heeft dat betrekking op organisaties die vaak in leven zijn geroepen om bepaalde (financiële) middelen toe te kennen. Dat doen zij op hun beurt met middelen vanuit de overheid of bijvoorbeeld de nalatenschap van een vermogende persoon. Subsidies en fondsen worden over het algemeen verstrekt aan partijen, organisaties en mensen met een ideëel doel.

Je kunt ervoor kiezen om zelf een subsidie of een fonds aan te vragen. Op deze website informeren we je daarover. Mocht jouw project of initiatief erg groot zijn of je hebt er zelf niet veel verstand van, dan kan je ook een fondsenwerver inschakelen. Zo iemand is erin gespecialiseerd om fondsen of subsidies te werven en hij of zij werkt regelmatig op basis van no-cure, no-pay.

Subsidies

Vanuit nagenoeg alle overheden zijn er mogelijkheden om initiatieven financieel te ondersteunen, eigenlijk voor zo’n beetje alle thema’s en werkvelden die je kunt bedenken. Subsidies worden gekoppeld aan bepaalde beroepsgroepen, soorten initiatieven en projecten of relevante thema’s. Deze thema’s zijn vaak gekoppeld aan de actualiteit en de ontwikkelingen in de maatschappij. Die kunnen in de loop der jaren veranderen, afhankelijk van hoe de situatie is. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het milieu waarbij steeds meer overheden het belang inzien van duurzaam te opereren. Het ondersteunen van kunst en cultuur is een item dat ook al heel lang op de agenda staat, al is dit een perfect voorbeeld van een onderwerp waarover veel discussie ontstaat (moeten we cultuur met belastinggeld blijven ondersteunen?). Andere onderwerpen zijn bijvoorbeeld werkgelegenheid, educatie, zorg, natuurontwikkelingen, stadsontwikkeling. Bijna alle thema’s vanuit de overheid hebben uiteindelijk een economische lading of worden daardoor beïnvloed. Dat betekent eigenlijk dat een overheid bij het toekennen van een bijdrage altijd zal kijken of het bijdraagt aan de economische ontwikkeling van een gemeente of een regio.

Wanneer je kunt aantonen dat jouw initiatief of project een positieve uitwerking heeft op één van de thema’s waar een overheid op inzet, dan maak je meer kans op toekenning van de gevraagde bijdrage. De hoogte van een bijdrage verschilt per thema (en per initiatief of project) en kan in de loop der jaren veranderen. De overheid zal je altijd stimuleren om cultureel ondernemerschap te tonen en bij de meeste subsidies is tevens een vorm van cofinanciering vereist.

De manier van aanvragen verschilt per subsidie en dat geldt ook voor de hoogte van de bijdrage die je kunt aanvragen. De tijd die de overheid nodig heeft om jouw aanvraag te behandelen wijkt ook af per soort. In sommige gevallen kunnen beleidsambtenaren zelf beslissen over een toekenning. In andere gevallen moet een voorstel eerst worden goedgekeurd door bijvoorbeeld een gemeenteraad of een minister en gaat het voorstel gepaard met een advies van een externe commissie of beleidsambtenaar.

Op deze website kun je meer lezen over het aanvragen van een subsidie en we hebben een overzicht van subsidies voor je gemaakt. In Arnhem en Nijmegen kennen we speciale regelingen waarmee jonge makers en nieuwe initiatieven in hun artistieke ontwikkeling worden gesteund zonder dat daarvoor lange aanvraagprocedures hoeven te worden doorlopen: de Arnhemse Stroomversneller en het Nijmeegse Groeispurtfonds.

(Particuliere) fondsen

Er zijn in Nederland (en daarbuiten) een heleboel (particuliere) fondsen die het voornaamste doel hebben om een specifiek gebied of thema te ondersteunen middels een financiële bijdrage. Dit kunnen bijvoorbeeld goede doelen zijn of een particulier fonds waarbij vermogende mensen vinden dat een bepaald thema onderbelicht is. Soms worden fondsen (deels) betaald uit overheidsgeld omdat de mensen bij dat fonds over meer kennis beschikken dan dat de overheid kan of wil. Ook zijn er bepaalde bedrijven die een apart fonds hebben opgericht omdat zij vinden dat het bijdragen aan de samenleving erg belangrijk is. Zo kan het voorkomen dat je bij een bedrijf zowel kan aankloppen voor een sponsorbijdrage als voor een bijdrage uit het door hen geïnitieerde fonds.

Net als bij subsidies heeft ieder fonds een eigen werkwijze bij de toekenning van de middelen waardoor bijvoorbeeld de aanvraagtermijn of de manier van aanvragen. Op deze website kun je meer lezen over het aanvragen van een fonds en we hebben een overzicht van fondsen voor je gemaakt.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis