
Tips om met crowdfunding aan de slag te gaan
In dit artikel vind je een aantal tips waar je iets aan kunt hebben wanneer je aan de slag gaat met crowdfunding.
In dit artikel vind je een aantal tips waar je iets aan kunt hebben wanneer je aan de slag gaat met crowdfunding, een manier om inkomsten vanuit het publiek te genereren waarover we elders op deze website uitvoerig berichten. Dat kan je helpen om jouw project of initiatief te financieren.
Bepaal het juiste doel
Het is belangrijk dat je van te voren goed hebt uitgezocht hoeveel financiële middelen je op wilt halen door middel van crowdfunding. Wanneer je eenmaal gestart bent kan je de hoogte van het gewenste bedrag niet meer aanpassen. Kijk dus altijd goed naar jouw begroting en bepaal op basis daarvan welk gedeelte je wilt behalen door van crowdfunding gebruik te maken.
Kies het juiste platform voor crowdfunding
In de afgelopen jaren zijn er veel verschillende bedrijven ontstaan die zich richten op het faciliteren van een crowdfunding-campagne. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet in een ander artikel. Het is aan te raden om ze te vergelijken voordat je jezelf inschrijft. Er zijn namelijk best wat verschillen tussen de aanbieders op belangrijke onderdelen:
- Het werkveld of de sector waarop het platform zich richt of waar ze het meeste succes behalen.
- De hoogte van het inschrijfgeld.
- Het bedrag aan commissie dat gevraagd wordt.
- Het communicatienetwerk dat schuilgaat achter het platform.
- Het tijdstip waarop het bedrag wordt uitgekeerd.
- Hoe er wordt omgegaan met de campagne wanneer niet het hele doelbedrag behaald wordt.
Zorg voor een gevarieerd aanbod
Het is aan te raden om een onderscheid te maken in de tegenprestaties die je via de campagne wilt aanbieden aan jouw doelgroep. Probeer te variëren en zorg er daarbij voor dat je aanbod qua tegenprestaties aansluit bij de hoogte van het bedrag dat het publiek moet inleggen. Dat doe je omdat niet iedereen dezelfde behoeften en wensen heeft en omdat niet iedereen evenveel inhoud in zijn of haar portemonnee heeft.
Promoot jouw crowdfunding
Wanneer de campagne live is gegaan, begint het eigenlijk pas echt. Als je dan achterover gaat leunen zal er niet zo heel veel gebeuren. Zorg dat je de campagne via zoveel mogelijk kanalen promoot. Maak daarbij gebruik van jouw eigen communicatiemiddelen, zoals een website, de sociale media, een nieuwsbrief, mond-tot-mond reclame en tijdens bijeenkomsten waar je komt. Als het voldoende nieuwswaarde heeft is het aan te raden om ook in te zetten op pers en publiciteit. Maak ook gebruik van jouw netwerk waar dat mogelijk is.
Zorg voor duidelijkheid
Het is ook belangrijk dat je zorgt dat jouw campagne herkenbaar en duidelijk is voor mensen. In sommige gevallen kan het zijn dat je een initiatief of project hebt bedacht dat niet voor iedereen even begrijpelijk is. Aangezien jij het bedacht hebt weet je er alles van en dan kan het voorkomen dat je automatisch jouw eigen taalgebruik en heel specifieke inhoud communiceert. Wellicht snapt de doelgroep het dan niet. Zorg daarom ook dat je voorbeelden en begrijpelijke taal gebruikt.
Bepaal wat je doet wanneer je meer geld ophaalt
Natuurlijk ben je al heel erg blij wanneer je het doel dat je bepaald hebt uiteindelijk haalt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je meer ophaalt dan dat je gehoopt had en van plan was. Zorg ervoor dat je een plan hebt wanneer dat gebeurt. Dat betekent dat je op dat moment moet kunnen aangeven waarvoor je het teveel opgehaalde bedrag gaat gebruiken. Misschien kan je het wel extra mooi, goed of groot maken. Het kan ook zijn dat je daadwerkelijk niets nodig hebt voor dit specifieke project of initiatief. Dan kan je wellicht met de achterban overleggen of je het voor een volgend project kunt gebruiken of dat je het terugstort.
Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.