Ervaring met De Stroomversneller: Anouk van Lith - EMMA
EMMA is een voorstelling over het taboe en trauma rondom seksueel misbruik.
EMMA
EMMA is het verhaal van Emma Sulkowicz (hen/hun), een kunstenaar en oud-student van de Colombian University. En Emma is in 2012 verkracht door Paul. Toen hen in een aantal maanden later aangifte deed is het onderzoek stopgezet wegens te weinig bewijs. Het was zijn woord tegenover dat van Emma.
''Wij vertellen het verhaal van Emma omdat wij, ik en mijn twee spelers, een soortgelijk verhaal hebben. Wij doen een poging het verhaal van Emma te reconstrueren door de spullen in diens kamer te laten getuigen van die nacht. Een poging het plaatje compleet te maken met alle mogelijke getuigenissen, maar bovenal een poging om de onmacht door de uitspraak: ‘te weinig bewijs’ een plaats te geven.''
Credits
Regie: Anouk van Lith
Spel: Sofie Burghoorn en Nigel Appelboom
Marketing: Leanne Wouters.
Publieksreacties:
“Met kippenvel en tranen gekeken naar EMMA. En ook met een glimlach vol bewondering, vanwege de rake, snedige en speelse tekst, de ijzersterkde regiehand en de overtuiging en het spelplezier die van jullie voorstelling afspatten.” – Ines Sauer (Dramaturg)
“Anouk was het concept. Er is een dunne grens tussen Anouk en Emma. En daar heeft Anouk altijd een professionele kijk op gehad. Ze heeft zich goed gefocust op de artistieke vertaling van het concept en haar kunstenaarschap. – Jose Huibers (Senograaf, regisseuse en begeleider vooronderzoek)
“Dankjewel dat je deel wilde uitmaken van het Delft Fringe Festival 2022! Wat ben ik blij dat je in jullie voorstelling zo'n actueel thema aan de kaak stelden. Jullie flexibele instelling wat betreft het verhuizen van decor omdat er een speellocatie wegviel tijdens het festival was heel fijn. Ik hoop dat jullie een fijne ervaring hebben gehad, ondanks dat het niet altijd makkelijk was, mede door het actuele thema van de voorstelling.” - Rémon Beeftink (Programmeur Delft Fringe Festival)
De Stroomversneller
De Stroomversneller is een subsidieregeling die nieuwe initiatieven in hun artistieke ontwikkeling steunt door ze ruimte te geven voor experiment. Het doel is om initiatieven op een laagdrempelige manier in een stroomversnelling te laten komen, zonder te veel beperkingen en verplichtingen. Klik hier voor meer informatie over De Stroomversneller.
Symposium Toegankelijke Evenementen – Hoe zetten we de volgende stap?
In een gezamenlijke inspanning om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken, organiseren we samen met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (Apcg) en de Gemeente Arnhem op 25 november 2024 het allereerste symposium 'Toegankelijke Evenementen, hoe zetten we de volgende stap?'.
Terugblik op Talkshow Over de Grens #4: 'Van je eigen generatie'
Op donderdag 26 september vond de vierde editie van de talkshow ‘Over de Grens’ plaats. Deze keer richtten we ons op de waardevolle, maar soms uitdagende samenwerking tussen verschillende generaties in de culturele sector. In de inspirerende NYMA makersplaats verzamelden we ons om vooroordelen te onderzoeken, diverse (werk)verhalen te horen en te leren van elkaars ervaringen.
Stroomversneller uitgelicht: multimedia kunstenaar Daphne van de Velde
Daphne van de Velde, gevestigd in Arnhem, combineert haar achtergrond in hedendaagse dans met haar passie voor fotografie. Als multimedia kunstenaar verkent ze de grenzen van fotografie, performance en sculptuur, waarbij beweging en het lichaam centraal staan. We gingen met haar in gesprek over haar werk, hoe het nu met haar gaat en wat de steun van Stroomversneller voor haar heeft betekend.