Foto van twee acteurs op het podium
nieuws

Ervaring met het Firestartfonds én De Stroomversneller: Jasper van der Pijl - Het Onbenoembare

De theatervoorstelling Het Onbenoembare van Jasper van der Pijl kwam tot stand met steun van de Stroomversneller en het Firestartfonds. Het Onbenoembare is een theatervoorstelling over de angst voor het onbekende, de zoektocht naar waarheid en de onmogelijkheid om die te kennen. Deze existentiële horror-detective, compleet met plot twists en cliffhangers, voert je mee langs een eeuwenoud mysterie. Ben jij vastberaden om de waarheid te achterhalen? Of durf je te vertrouwen op de waarheid van een ander?

Over Het Onbenoembare

In de late 17e eeuw wordt een mysterieus monsterlijk kind geboren in het dorpje Arkham, Massachusetts. In de eeuwen die volgen, proberen allerlei personages het bestaan van dit mysterieuze wezen te ontrafelen. Van een manipulatieve heksenjager tot aan een obsessieve schrijver uit 1922 – ze komen oog in oog te staan met iets dat ze wel willen, maar niet kunnen begrijpen. Hét wapen tegen angst lijkt steeds net buiten bereik te liggen: de waarheid.

Het Onbenoembare is geïnspireerd op The Unnamable – een kort horrorverhaal uit 1923, geschreven door Howard Phillips Lovecraft. In de personages zijn allerlei mensen uit de hedendaagse maatschappij te herkennen. De complotdenker, de big tech-analist, de wetenschapper: allemaal zoeken ze naar kennis, naar de waarheid. Maar is het zinvol om de waarheid na te jagen, als dit ten koste gaat van de ander? Wat als het verlangen naar kennis juist een voedingsbodem wordt voor angst? Na afloop van de voorstelling wordt je uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan met de makers.

Foto van twee acteurs op het podium, waarvan er eentje zit
Foto van twee acteurs op het podium, waarvan er eentje zit

Het Humanistisch Verbond over de voorstelling

“Angst. Angst voor het onbekende. Voor de ander. Voor het onverklaarbare. Deze angst weet Jasper van der Pijl glashelder te weerspiegelen in zijn theaterstuk 'Het Onbenoembare'. Angst polariseert. Tussen mannen en vrouwen (of omgekeerd). Tussen het rationele en gevoelsmatige. Tussen wetenschap en 'magie'. Het leidt heksen naar de brandstapel, heksenvervolgers naar 'gerechtvaardigde' macht en het (voorlopig) onverklaarbare of onbenoembare naar de beklaagdenbank. Jasper van der Pijl en Piet Kooij tonen de emotie angst in vele kleuren en gezichten. De passief makende doodsangst van het slachtoffer, de onderhuidse angst die de dader tot actie maant, de menselijke afkeer én fascinatie voor angst. Angst kan ons uiteen drijven. Maar is de worsteling met angst niet ook wat ons verbindt? Eén ding staat vast: 'Het Onbenoembare' smaakt naar meer.” - Elif Stepman, Ethica en communicatiespecialist bij het Humanistisch Verbond

Firestartfonds

Heb jij een idee voor een project, maar vind je het lastig om fondsen aan te vragen? Dan is het Firestartfonds jou helpen met een rentevrije lening, waarmee je een fondsenwerver kunt inzetten voor jouw project. Klik hier voor meer informatie over het Firestartfonds.

De Stroomversneller

De Stroomversneller is een subsidieregeling die nieuwe initiatieven in hun artistieke ontwikkeling steunt door ze ruimte te geven voor experiment. Het doel is om initiatieven op een laagdrempelige manier in een stroomversnelling te laten komen, zonder te veel beperkingen en verplichtingen. Klik hier voor meer informatie over De Stroomversneller.