Foto van zangeres op een podium voor een zaal vol mensen
nieuws

Ervaring met het Firestartfonds: Miriam Moczko - Heimat

Miriam Moczko, zangeres, performer en songwriter, maakt muziek als antwoord op de schoonheid en de pijn die zij in het leven tegenkomt. Met haar altviool en een minimaal gebruik van effecten creëert zij landschappen waar haar stem de luisteraar de weg wijst.

Haar onlangs verschenen debuutplaat ‘Heimat’ is een melancholisch en hoopvol indie-folk album over haar familiegeschiedenis en mogelijk gemaakt met een bijdrage en begeleiding van het Firestartfonds.

Over Heimat

Met Heimat verkent Miriam haar roots en in meer algemene zin; wat betekent het eigenlijk om je ‘ergens thuis te voelen.’ De nummers zijn geïnspireerd door gevoelens, herinneringen aan gebeurtenissen, voorwerpen en plekken.

“Heimat is een album over mijn familiegeschiedenis en die van mijn ouders en voorouders. Over onze wortels, die liggen in de provincie Opper-Silezië in Polen, dat voor WOII nog Duitsland was. Over het trauma van deze oorlog. Over de relatie met mijn ouders die vertrokken naar West-Duitsland. Opgroeien met en opgevoed worden door ouders met een andere moedertaal dan de mijne.”

Het album is geproduceerd door LAVALU en gemixt door de Berlijnse Duitse toonmeester Peter Schmidt (o.a. Peter Fox en Wallis Bird). Miriam is één van de artiesten van De Basis in Nijmegen, de muzikale homebase, mede opgericht door De Staat. Zij tourde door Europa en Australië met optredens op het legendarische Woodford Folkfestival als ook Paradiso, Doornroosje, Valkhof Festival en Melodica Festival in Parijs.

Miriam is beïnvloed door singer/songwriters als Conor Oberst, Sharon Van Etten, Aldous Harding, Sufjan Stevens, Sophie Hunger, This is the Kit en Nadia Reid.

Foto van zangeres met viool
Portretfoto van Miriam Moczko, zittend op een stoel op de heide
Foto van jong kind in een veld met bloemen

Firestartfonds

Heb jij een idee voor een project, maar vind je het lastig om fondsen aan te vragen? Dan is het Firestartfonds jou helpen met een rentevrije lening, waarmee je een fondsenwerver kunt inzetten voor jouw project. Klik hier voor meer informatie over het Firestartfonds.

Foto van het première concert

Ervaring met Groeispurt: Stichting Musica Choralis - Steinberg's Stille Week

Maximilian Steinberg (Vilnius, 1883) was de muzikale belofte van zijn tijd: protegé van Rimski-Korsakov, concurrent van Stravinski en later docent van Sjostakovitsj. Op 15 november 1923 voltooide hij een meesterlijk koorwerk, wetende dat het niet kon worden uitgevoerd omdat religieuze muziek net was verboden. Exact honderd jaar later is het eindelijk zover: Musica Choralis organiseerde de Nederlandse première van Steinbergs Stille week.

Een portret van de twee presentatoren als promotie van de webserie.

Ervaring met het Firestartfonds: 'Het E-Team'

Door fondsenwerving via het Firestartfonds kon filmmaker Harko Wubs werken aan een YouTube serie voor jongeren op het gebied van klimaat, natuur en dierenrechten. Met grappige en spannende acties zetten 'supertwins' Mon en Gi zich iedere aflevering samen met een gast in voor o.a. een beter milieu. Op donderdag 18 januari om 16:30 uur gaat de serie op YouTube in première. De 16-delige webserie zal daarna iedere donderdag op dezelfde tijd op het YouTubekanaal @e-teaminactie te zien zijn. Na de première is er een livestream met de presentatoren. In deze humoristische webserie gaan ‘supertwins’ Gi en Mon door het vuur voor de natuur. Zij trekken als het E-Team het land door om allerlei gekke, ludieke en humoristische acties te doen vóór dier en milieu en tegen klimaatverandering. Vaak doen ze dat met een gast of organisatie die opkomt voor deze belangen. Door onderbroekenlol te combineren met serieuze thematiek komen ze tot creatieve invalshoeken en verrassende situaties. Het E-Team heeft daarnaast ook oog voor diversiteit en klimaatrechtvaardigheid. Het programma stimuleert jonge kijkers om anders naar hun omgeving te kijken en zich anders te verhouden tot klimaatproblematiek. Zo biedt het E-Team hun handelingsperspectief en optimisme. ‘Het E-Team’ is een nieuw YouTube concept dat enkel voor dit online platform geproduceerd is. Niet eerder werd een dergelijke serie met cultuurgelden geproduceerd . Het project is tot stand gekomen dankzij het VSB Fonds, De Haella Stichting, de Triodos Foundation en het Makersfonds van de Gemeente Nijmegen. De serie is geproduceerd door Stichting Zaaigrond Filmproducties en filmmaker Harko Wubs, die eerder met zijn korte humoristische film ‘The Human’ over de hele wereld in de prijzen viel. Hierin combineerde hij ook humor met het thema dier en milieu.

Beeld van een voorstelling van een dansvoorstelling tijdens de Uitnacht 2023

Programma Uitnacht Arnhem

Iedereen is welkom tijdens de zesde editie van Uitnacht Arnhem om op vrijdag 26 januari van 16:00 tot 05:00 uur kunst en cultuur te beleven. Het gevarieerde en uitgebreide programma van Uitnacht Arnhem biedt dertien uur lang gratis cultuur, dans, kunst, mode, muziek, tekst en theater in volle glorie. Ook Cultuur Academy is aanwezig op drie plekken in de stad!