Gesprek tussen twee mensen
Locatie: Afwisselend in Arnhem en Nijmegen
Kosten: €425,- incl. BTW per persoon
Inschrijven niet mogelijk (vol)

Cursus Leidinggeven zonder macht

LET OP: deze cursus is verplaatst naar het voorjaar. Inschrijvingen zijn nu gesloten, maar zal half december weer openen. Deelnemers die zich reeds hadden ingeschreven hebben bericht gehad.

Jij bent verantwoordelijk om een bepaald resultaat te leveren in jouw organisatie, maar hoe doe je dat toch? Je hebt met collega’s te maken die er wat van vinden. En een cultuur binnen de organisatie waar jij je toe moet verhouden. Hoe jij hierin het beste aan het roer kan staan - waarbij jij de ander begrijpt (en de ander jou) - leer je in deze training. Er wordt ingegaan op jou als persoon, de rol die je hebt en de context waarin je moet bewegen. Dit samenspel wordt uitgebreid geoefend aan de hand van eigen casuïstiek. Kernwoorden van de training zijn: communicatie, begrip, beïnvloeding, afspraken.

Na de cursus:

  • heb je meer inzicht in je eigen handelen, je rol en context in relatie tot leidinggeven;
  • heb je jezelf op basis van zelf ingebrachte casussen verder kunnen ontwikkelen binnen jouw leidinggevende functie.

Programma

Elk dagdeel heeft een centraal thema. Daarbinnen worden de dagdelen zoveel mogelijk afgestemd op jouw persoonlijke vragen en casuïstiek.

Dagdeel 1. Het begrip ‘Rol’
Een rol word je niet gegeven, maar moet je ontdekken en oppakken. Leidinggeven aan mensen en processen moet ontdekt worden op basis van een tweetal variabelen:
1. Wat verwacht de organisatie van mij?
2. Welke persoonlijke ambities wil ik vervullen?
Tijdens dit eerste dagdeel zullen we zien welke beelden over leiderschap er bestaan en welke verschillen en overeenkomsten zorgen voor een perspectief op leiderschap.

Dagdeel 2. Contractering
Het is de taak van de leidinggevende om duidelijkheid te brengen in afspraken, verwachtingen, perspectieven en resultaten. Het credo ‘afspraak = afspraak’ heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. In het tweede gedeelte gaan we in op de verschillende technieken waarmee je een betere voorspelbaarheid hebt over de uitkomst van afspraken.

Dagdeel 3. Communicatiestijlen
‘There are no such things as organisations, only people who behave’ ofwel; hoe de organisatie op papier ook beschreven is, het gedrag van mensen is uiteindelijk doorslaggevend. Het afstemmen van de juiste communicatiestijl op de situatie is voor leidinggevenden van cruciaal belang. We oefenen op basis van casuïstiek met het oplossen van samenwerkingsproblemen en bieden perspectief op soms lastige communicatieverwarringen.

Dagdeel 4. Psychologische Spelletjes
In dit afsluitende deel onderkennen we de patronen in samenwerking en doorzien we de, soms voorspelbare, resultaten van disfunctionele samenwerking. Deelnemers gaan aan de slag met hun eigen casuïstiek en er wordt perspectief geboden op de ontstane groepsdynamiek.

Voor wie

Deze training is bedoeld voor mensen die hiërarchisch of functioneel leiding geven. Denk aan: teamleiders, project- of procesleiders, programmamanagers, kwartiermakers, coördinatoren, MT-ers etc. Je wil jezelf zowel persoonlijk als professioneel verder ontwikkelen in je leiderschap. We werken in groepen van minimaal 6 tot maximaal 12 personen.

Over de trainer

Peter van Biemen ondersteunt mensen en organisaties in ‘het gedoe van verandering’. De complexiteit van leiderschap is daarbij een voortdurende bron van inspiratie. Of het nu gaat om de vraag welke rol de leidinggevende kan oppakken, de breedte van het gedragsrepertoire, de persoonlijke stressmechanismen of de keuze van verschillende communicatiestijlen. Alle elementen doen mee.

Praktische informatie

Datum: LET OP: deze cursus is verplaatst naar het voorjaar. Inschrijvingen zijn nu gesloten, maar zal half december weer openen. Deelnemers die zich reeds hadden ingeschreven hebben bericht gehad.
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Kosten: €425,- incl. BTW per persoon. Zijn de kosten een probleem? Via Werktuig PPO kun je een aanvraag indienen voor medefinanciering van deze training. Lees hier meer over de voorwaarden.
Locatie: Afwisselend in Arnhem en Nijmegen
Deadline: Aanmelden voor 12 oktober

Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact op met Jessica de Jaeger (Programma coördinator en trainer van deze cursus jessica@cultuuracademy.nl).

Door je aan te melden voor een van onze programma’s ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Inschrijven niet mogelijk (vol)