
Kennissessie - Schijnzelfstandigheid
Voor zzp’ers en opdrachtgevers in de culturele sector: alles wat je móét weten over schijnzelfstandigheid en de Wet DBA.
Als zzp’er werken in de culturele sector is jarenlang de norm geweest. Maar de tijden veranderen. Per 1 januari 2025 is de Belastingdienst gestart met het handhaven op de Wet DBA, bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Veel opdrachtgevers en opdrachtnemers zijn aan de slag gegaan met het beoordelen van hun arbeidsrelaties. Hoog tijd om hier ook samen over in gesprek te gaan.
Na een interessante sessie voor werkgevers eind 2024 én een voor werknemers begin 2025, presenteren we nu een vervolgsessie voor beiden. Welke lessen hebben we in het afgelopen half jaar geleerd, en hoe vinden we hierin samen een (nieuwe) weg? Experts op het gebied van de arbeidsrechtelijke, fiscale en HR-kant van deze transitie zullen tijdens deze kennissessie de huidige stand van zaken bespreken en vragen beantwoorden. Verder gaan we met elkaar in gesprek over hoe de wetgeving in de praktijk uitpakt voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.
Voor wie
Deze sessie is bedoeld voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in de culturele sector die werken met zzp’ers of zelf als zzp’er actief zijn.
Na de sessie:
- Weet je meer over de de Wet DBA en de huidige stand van zaken rondom deze wet, zowel op arbeidsrechtelijk als fiscaal gebied;
- Weet je wat de eisen zijn om met zzp’ers of als zzp’er te kunnen blijven werken en hoe deze eisen praktisch toegepast kunnen worden;
- Weet je wat de alternatieven zijn voor het werken op freelance basis;
- Heb je een beeld van hoe er tot nu toe door verschillende opdrachtgevers en opdrachtnemers mee omgegaan wordt;
- Weet je waar je meer informatie kunt vinden over dit onderwerp, zodat je altijd goed geïnformeerd blijft.
Programma
Tijdens deze kennissessie gaan we samen met een HR-adviseur, een arbeidsrechtjurist en een fiscaal jurist in gesprek over de gevolgen van de handhaving van de wet DBA voor de culturele sector.
Tijdens de sessie gaan we in op de Wet DBA en het begrip schijnzelfstandigheid, belicht vanuit zowel juridisch als fiscaal perspectief, en bespreken we wat dit concreet betekent voor de culturele sector. We geven een toelichting op de huidige stand van zaken rondom de wetgeving en lichten de regels en voorwaarden toe om als opdrachtnemer freelance te blijven werken, en als opdrachtgever verantwoord met freelancers samen te blijven werken. Ook komen mogelijke alternatieven voor werken op freelance basis aan bod. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien hoe organisaties en zelfstandigen omgaan met de veranderende regelgeving. Er is volop ruimte voor vragen, zodat je jouw specifieke situatie of twijfels kunt bespreken. Tot slot is er gelegenheid voor uitwisseling tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers: hoe gaan anderen om met de veranderingen, en wat kunnen we van elkaar leren?
Over de sprekers
Dirkzwager legal & tax zorgt voor de arbeidsrechtelijke en fiscale expertise tijdens deze kennissessie. Robin Jans is advocaat arbeidsrecht bij Dirkzwager en José Niers is er belastingadviseur. Verder zal freelance HR-adviseur Femke Theuws aanwezig zijn, die o.a. vanuit het Oog voor Impuls-programma van Platform ACCT veel culturele organisaties geadviseerd heeft over de personeelszaken.
Praktische informatie
Datum: 3 juni 2025
Tijd: 14:00 - 17:00 uur
Kosten: Gratis (aanmelden verplicht)
Locatie: De Vasim, Winselingseweg 41, Nijmegen
Wil je alvast meer informatie over het onderwerp? Bekijk onderstaande links:
- Artikel over Wet DBA in de Cultuur Academy kennisbank
- Oog voor Impuls - Zekere Zaak
- Samenvatting Cultuurconnectie: ZZP en Schijnzelfstandigheid
- Verslag Netwerkbijeenkomst - 30 september 2024
- BNR Werkverkenners: De Happy Schijnzelfstandige
Aanmelden en meer informatie
De programma’s van Cultuur Academy bieden niet alleen verdieping in specifieke kennisgebieden. Bij onze activiteiten ontmoet je ook altijd andere cultuurprofessionals uit de regio Arnhem-Nijmegen. De onderlinge uitwisseling van ervaring en kennis en het uitbreiden van je netwerk binnen de sector zijn een waardevolle bijvangst van je deelname aan onze programma’s.
Heb je vragen of wil je aanvullende informatie? Neem dan contact op met Sjoerd Los. Heb je praktische vragen over bijvoorbeeld aanmelden of de locatie? Neem dan contact op met onze officemanager Hana van Maldegem.
Door je aan te melden voor een van onze programma’s ga je akkoord met onze algemene voorwaarden.

Training - Inclusief programmeren
De training Inclusief Programmeren helpt marketeers en programmamakers om inclusief en toegankelijk te programmeren.

Training timemanagement
Herken je het gevoel dat een dag te weinig uren heeft? Je rent van opdracht naar opdracht, zonder écht overzicht of grip op je planning. Het goede nieuws: timemanagement kun je leren. En het is makkelijker dan je denkt!

Basiscursus Fondsenwerving
Heb jij een idee voor een evenement, kunstwerk of cultuurproject en wil je aan de slag met subsidie? Of misschien is je idee nog niet helemaal scherp, maar wil je eerst ontdekken wat er allemaal mogelijk is binnen fondsenwerving en subsidies? Dan is onze Basiscursus Fondsenwerving een goed startpunt. De cursus is bedoeld voor iedereen die een goed idee heeft, maar nog niet goed weet hoe je subsidie aanvraagt of bij welk fonds je moet zijn.