
Impact meten in de cultuursector
In dit artikel gaan we in op het meten van de impact van projecten, initiatieven en organisaties binnen de cultuursector. Het gaat over het aantonen van de invloed en de resultaten die je bereikt met wat je doet.
In dit artikel gaan we in op het meten van de impact van projecten, initiatieven en organisaties binnen de cultuursector. Het gaat over het aantonen van de invloed en de resultaten die je bereikt met wat je doet. Als je iets organiseert of uitvoert dan doe je dat bijvoorbeeld om mensen te inspireren, om cultuur laagdrempelig te maken. Dat zijn prima doelen. De kans is groot dat je dan de overtuiging hebt dat mensen het wel leuk vinden. Dat is vaak ook waar. Echter, hoe toon je nou aan dat dit klopt? Misschien is het effect wel wat minder dan je denkt of zelfs een stuk meer dan je verwacht had. Het aantonen van dit effect of de impact biedt veel voordelen, bijvoorbeeld op het gebied van financiering.
Wat wordt bedoeld met het meten van impact?
Als je de impact van jouw project, initiatief of van jouw hele organisatie wilt meten dan ga je in wezen onderzoeken wat het effect is. Als je dat goed aanpakt dan komen er waarschijnlijk positieve onderbouwingen uit naar voren. Daarmee krijg je de bevestiging van het feit dat je op de goede weg bent. Je kunt laten zien dat wat je doet goed is en dat je van toegevoegde waarde bent. Dat kan je met de resultaten ook onderbouwen. Als je het objectief doet, kunnen er ook minder positieve kanten naar voren komen. Misschien is het wel confronterend om erachter te komen dat bepaalde activiteiten die je uitvoert niet het gewenste effect hebben. Zie het als een kans om jezelf verder te ontwikkelen. Een project, initiatief of het werk van een hele culturele organisatie kan impact hebben op individuen. Daarnaast kan het ook impact hebben op een hele stad of regio, op een collectief of op een (gedeelte van de) samenleving. Denk bijvoorbeeld aan economische ontwikkelingen, de leefbaarheid, het toerisme en de identiteit van een plek.
Waarom wil je de impact meten?
In eerste instantie meet je de impact van wat je doet voor jezelf en je interne omgeving. Het is een heel goede manier om bevestiging te krijgen voor jezelf of jouw organisatie. Daarbij kan het tot inzichten leiden in verbeterpunten en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Het komt regelmatig voor dat een project of initiatief veel meer beïnvloedt dan datgene dat je in de doelstelling hebt opgenomen. Soms betekent het meer dan het verdienen van geld of het verspreiden van kennis of iets dergelijks. Het kan namelijk ook effect hebben op een samenleving of op bepaalde ontwikkelingen. Het meten van de impact kan daarmee ook invloed hebben op het draagvlak vanuit de buitenwereld. Door aan te tonen wat het effect is van wat je doet kan je kritische mensen overtuigen en ze enthousiasmeren. Je kunt het ook gebruiken om partners te informeren en te activeren. Tenslotte is het heel waardevol naar financiers toe. Gemeenten bijvoorbeeld willen heel graag weten wat iedere euro die ze investeren uiteindelijk direct, maar ook indirect, oplevert voor de stad of regio en de samenleving. Daarbij kan je ook denken aan kosten die bespaard worden door jouw project, initiatief of organisatie. Zo kan je het gebruiken om te onderbouwen waarom het terecht is dat je een fonds of subsidie toegewezen krijgt. Het kan dan ingezet worden bij de aanvraag hiervan of bij de verantwoording achteraf. Dat geldt zeker wanneer in een subsidieregeling ook wordt gevraagd om zogenaamde 'maatschappelijke waarde'. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van eenzaamheid of het bevorderen van ontmoeting binnen een stad. Als jij je impact op deze waarden kan aantonen, dan versterkt dat jouw aanvraag.
Wat levert een impactmeting je dan op?
Al met al kan het meten van de impact veel meer opleveren dan je in eerste instantie zelf heb bedacht. Enkele voorbeelden zijn:
- Inzicht krijgen in jouw bestaansrecht;
- Bepalen wie er, ook in indirect opzicht, financieel bij gebaat zijn;
- Inzicht krijgen in wie er daadwerkelijk belang bij hebben en wie stakeholders zijn die je nog niet eerder in beeld had;
- Het in kaart brengen van de maatschappelijke waarde die je levert;
- Manieren om jouw verhaal te vertellen aan de buitenwereld;
- Het creëren van een breder draagvlak voor jouw project, initiatief of organisatie.
Hoe kan je de impact meten?
Het meten van de impact bestaat eigenlijk uit twee stappen. In eerste instantie vertel je jouw verhaal en in de tweede stap meet je dit resultaat. Deze stappen hebben het doel om onder andere inzicht te genereren in de volgende onderdelen:
- Alternatieven en concurrentie voor wat je doet.
- Wat er gebeurt wanneer jouw project, initiatief of organisatie niet bestaat of stopt.
- De unieke aspecten die jouw project, initiatief of organisatie heeft.
- Op welke manier de impact in de toekomst vergroot kan worden.
In een ander artikel op deze website gaan we dieper in op deze twee stappen en beschrijven we de werkwijze bij het meten van de impact van jouw projecten, initiatieven en je organisatie.
Disclaimer
Voor dit artikel hebben we gebruik gemaakt van de kennis en kunde van Lisan Beune van het cultureel adviesbureau Culture2Business. Zij is tevens betrokken bij Lysias Advies.
Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.