kennisbank

Overzicht van subsidies en fondsen

Hier vind je een handig overzicht van subsidies en fondsen. Voor verschillende thema’s zijn er mogelijkheden waardoor de kans groot is dat er iets past bij jouw project of initiatief.

Financiering

Hier vind je een handig overzicht van subsidies en fondsen. Daar zijn er namelijk heel veel van. Voor verschillende thema’s zijn er mogelijkheden waardoor de kans groot is dat er iets past bij jouw project of initiatief. Je kunt werken met een fondsenwerver maar je kunt ook besluiten om het zelf uit te zoeken en aan te vragen. Daarbij helpen we je graag op weg. Zo vind je bij Cultuur Academy informatie over het aanvragen van subsidies en fondsen en bijbehorende tips. Daarnaast we hebben voorbeelden van een projectplan, een begroting en een communicatieplan voor je klaar staan.

Ook hebben wij hieronder een groot aantal mogelijke subsidies en fondsen voor je op een rijtje gezet. Eerst zie je subsidies die een specifieke deadline hebben en daarna staan er een aantal regelingen met meerdere deadlines. Tenslotte hebben we een heleboel fondsen beschreven waar je doorlopend een aanvraag in kunt dienen. Als je op de titel klikt ga je naar de desbetreffende website.

Subsidies en fondsen gekoppeld aan deadlines

Ieder half jaar plaatsen wij een nieuw overzicht met actuele deadlines. Kijk hier voor de deadlines t/m december 2023. Kijk hier voor de deadlines van januari t/m juli 2024.

Regelingen kunst & cultuur met meerdere deadlines

 • Provincie Gelderland / Cultuur en erfgoedparticipatie
  Voor activiteiten die op vernieuwende wijze bijdragen aan cultuur- of erfgoedparticipatie.
 • Nederlands Filmfonds
  Alle deadlines van het Nederlands Filmfonds met diverse regelingen zowel voor makers als voor filmfestivals zijn hier te vinden.
 • Het Nederlands Letterenfonds
  Alle deadlines voor subsidies op het gebied van letteren van Het Nederlands Letterenfonds zijn hier te vinden.
 • Prins Bernhard Cultuurfonds (landelijk)
  Alle deadlines van het Prins Bernhard Cultuurfonds landelijk voor projecten Beeldende kunst, muziek, theater, film, letteren, cultuur, erfgoed etcetera. zijn hier te vinden.
 • Europese Commissie / subsidiedeadlines (Creative Europe / Media programma)
  Voor internationale samenwerkingsprojecten.
 • European Cultural Foundation
  Subsidie voor Europese samenwerkings- en onderzoeksprojecten en internationale reiskosten voor kunstenaars.
 • Norma Fonds
  Voor projecten waaraan met name professionele kunstenaars - artiesten deelnemen.
 • Fonds voor Cultuurparticipatie
  Diverse cultuureducatie subsidieaanvragen voor thema's als cultuureducatie, urban arts, maar ook om bewoners te betrekken bij jouw podiumprogrammering.
 • EUregio subsidie
  Dit is een subsidie voor grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van onderwijs, maatschappij, cultuur, wonen en werk.
 • Slecht Weer Fonds
  Dit is voor festivals die met slecht weer te maken hebben en daardoor inkomstenderving. Het is alleen voor festivals die gesubsidieerd worden door OCW of door één van de rijkscultuurfondsen voor een periode van minimaal drie jaar.

Lokale overheden

De meeste lokale overheden groot en klein hebben hun eigen kunst- en cultuursubsidieregelingen voor artistieke projecten en vaak ook voor amateurkunstorganisaties. Als je zelf zoekt op 'gemeente en cultuursubsidie' via de zoekmachines dan kom je een heel eind. Je kunt hier in ieder geval al doorklikken naar Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Lelystad, Lingewaard, Rheden en Utrecht.

Provinciale overheden

Veel provincies hebben tal van subsidieregelingen zowel op het gebied van cultuur als voor zaken waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. De gezamenlijke provincies zijn goed voor meer dan 300 subsidieregelingen. Hieronder vind je links naar de subsidies van alle provincies in Nederland. Gelderland, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

Doorlopend aanvragen kunst & cultuur, geen vaste deadline

Kunst en cultuur leningen

Fondsen voor meer sociale- en maatschappelijke projecten

Media

Subsidies voor bedrijven en ondernemers

Ondernemersfondsen

Veel steden hebben hun eigen ondernemersfonds dat gericht is op projecten die de economie versterken. Door zelf te zoeken op 'ondernemersfonds en jouw stad' kom je er ongetwijfeld. We hebben er hier in ieder geval alvast een aantal voor je: Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Groningen, Leeuwarden, Utrecht en Zwolle.

Duurzaamheid en milieu

Lokale en regionale overheden

In de regel hebben zowel lokale overheden als provinciale overheden tal van subsidies op het gebied van duurzaamheid. De ene gemeente heeft eigen regelingen en de ander verwijst je eerder naar landelijke regelingen. Het beste kun je even op de gemeentewebsite kijken onder subsidies. De subsidies van de diverse provincies zijn hier te vinden: Gelderland, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland.

Subsidie voor digitale projecten

DEN, het kennisinstituut voor cultuur en digitalisering, heeft een subsidiewijzer gemaakt voor culturele projecten waarin digitale technologieën een belangrijke rol spelen. Ook bezig met zo'n project en op zoek naar passende fondsen? Bekijk de subsidiewijzer op hun website.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis