kennisbank

Toegankelijkheid op evenementen

Het is belangrijk dat een evenement ook toegankelijk is voor mensen met een fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperking. In dit artikel gaan we in op de toegankelijkheid van evenementen in Arnhem.

EvenementenDiversiteit & Inclusie

In dit artikel gaan we in op de toegankelijkheid van evenementen in Arnhem. Het is belangrijk dat een evenement ook toegankelijk is voor mensen met een fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperking. Zij vormen een belangrijke doelgroep voor organisatoren en hebben ook al het recht om een evenement (op een veilige en prettige manier) te kunnen bezoeken. Deze mensen hebben soms iets meer begeleiding nodig of er dienen voorzieningen voor ze getroffen te worden. Niet alle organisatoren beschikken over de benodigde kennis om hier op een handige manier mee om te gaan. Daardoor wordt weleens gedacht dat het heel moeilijk is of dat het veel tijd en/of geld kost. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn. In Arnhem werken diverse organisatoren, de gemeente Arnhem en ervaringsdeskundigen samen om tot handige en goede oplossingen te komen om die gedachten weg te kunnen nemen. Zo is er een checklist opgesteld die heel veel informatie bevat voor organisatoren. Daarnaast hebben we op deze website aparte artikelen gewijd aan het toegankelijk maken van je programma, de fysieke toegankelijkheid op evenementen en in bestaande locaties en de toegankelijkheid van digitale communicatiemiddelen.

Definitie van toegankelijkheid

In Arnhem wordt gewerkt volgens de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid. Daarin wordt de volgende definitie uit het Handboek voor Toegankelijkheid gevolgd, waarbij zelfstandigheid het uitgangspunt is: ‘Toegankelijkheid van de gebouwde omgeving is de eigenschap van buitenruimte, gebouwen en woningen die maakt dat mensen er kunnen doen wat zij er volgens de bestemming moeten kunnen doen.’

Wat er wordt bedoeld met toegankelijkheid van evenementen

Een evenement is toegankelijk wanneer mensen met en zonder beperking dezelfde keuzes kunnen maken over het (al dan niet) bezoeken van een evenement. Toegankelijkheid gaat dus verder dan ergens kunnen komen want het gaat ook om het kunnen beleven van het evenement. In Arnhem worden inmiddels meerdere categorieën op het gebied van toegankelijkheid als uitgangspunt genomen:

  • Marketing en communicatie;
  • Bereikbaarheid;
  • Toegankelijkheid van het evenement;
  • Bruikbaarheid van de voorzieningen;
  • Toegankelijkheid van het programma;
  • Gastvrijheid, oftewel de instructie van medewerkers en leveranciers op een evenement.

Checklist toegankelijkheid Arnhemse evenementen voor 2020

Voor evenementenorganisatoren is er een heel handige checklist opgesteld waarin heel uitgebreid ingegaan wordt op de toegankelijkheid. Hierin vormen de hiervoor genoemde categorieën het uitgangspunt. Bij de checklist is een toelichting geschreven vanwaar naar specifieke bijlagen wordt verwezen. Dit vind je allemaal in één document dat via deze website te downloaden is.

Arnhems platform chronisch zieken & gehandicapten (Apcg)

De checklist is opgesteld met dank aan onder andere het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg). Dit is een organisatie die vanuit het perspectief van ervaringsdeskundigen haar licht heeft laten schijnen over het document. De Apcg behartigt de collectieve belangen van mensen met een beperking: mensen met een fysieke, zintuiglijke en (licht)verstandelijke beperking, chronisch zieken en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Vanuit die hoedanigheid voert de organisatie overleg met de gemeente, met wijkteams, met ondernemers en in het kader van evenementen met onder andere organisatoren en leveranciers.

Disclaimer

Voor dit artikel hebben we input gehad van de gemeente Arnhem, het Arnhems platform chronisch zieken & gehandicapten (Apcg) en een aantal Arnhemse evenementenorganisatoren. De checklist is elders op deze website te downloaden.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis