kennisbank

Vergunningen

Bij de realisatie van jouw initiatief of project kan het zijn dat je te maken krijgt met bepaalde vormen van wet- en regelgeving. Zo kan je niet zomaar van alles organiseren of verkopen aan derden. Het kan dan nodig zijn om een vergunning aan te vragen.

Juridisch

Bij de realisatie van jouw initiatief of project kan het zijn dat je te maken krijgt met bepaalde vormen van wet- en regelgeving. Zo kan je niet zomaar van alles organiseren of verkopen aan derden. Daarom kom je in de cultuursector regelmatig de term vergunningen tegen want die heb je soms nodig. Er zijn heel veel verschillende vergunningen. Denk aan een vergunning om iets te organiseren, een drankvergunning of een vergunning om reclame te maken of iets te promoten op straat. We gaan er op deze pagina iets dieper op in waarbij we ons beperken tot de meest gangbare vergunningen in de cultuursector. Het is aan te raden om de website van de gemeente waar jouw initiatief of project plaatsvindt te raadplegen. In dit artikel houden we de regelgeving van de gemeente Arnhem aan.

Waarom heb je een vergunning nodig?

Een vergunning is niet bedacht om de overheid geld te laten verdienen of om het extra moeilijk te maken om iets van de grond te krijgen. Integendeel zelfs want via de vergunningaanvraag kom je vaak achter een heleboel dingen die je nog niet wist. Door een vergunning te verstrekken geeft een gemeente jou akkoord voor jouw plannen en ze geven duidelijk aan waar jouw verantwoordelijkheden liggen. Ook worden er adviezen vanuit de hulpdiensten (zoals brandweer, politie, geneeskundige dienst) gegeven. Hier kan je jouw voordeel mee doen. Als je jezelf aan alles wat in de vergunning staat houdt dan zal het allemaal veiliger en gemakkelijker verlopen.

Soorten vergunningen

Wanneer je iets wilt organiseren in de cultuursector, dan kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. We hebben hieronder enkele mogelijke vergunningen voor je op een rijtje gezet. Kijk wel altijd verder want dit overzicht is niet volledig en in andere gemeenten kan de werkwijze iets afwijken. Vraag er ook gerust naar bij de gemeente.

De melding klein evenement / culturele activiteit

Voor een buurt- of wijkgebonden activiteit, een expositie, veel culturele of sportieve gebeurtenissen kan je in de meeste gevallen volstaan met een digitale melding klein evenement. Daar zijn geen kosten aan verbonden. Wel dient jouw initiatief of project aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag je maximaal 249 bezoekers ontvangen, er mag geen alcohol worden verkocht en het vindt niet plaats in het voetgangersgebied in de Arnhemse binnenstad. Deze melding is echt een uitkomst voor de cultuursector. Lees alle voorwaarden op de website van de gemeente Arnhem.

De evenementenvergunning

Een veelvoorkomende vergunning in de cultuursector is de evenementenvergunning. Die heb je in de meeste gevallen nodig wanneer je een evenement gaat organiseren op een openbaar terrein of in een gebouw. Neem bij (middel-) grote evenementen in een vroeg stadium contact op met de gemeente. De gemeentelijke contactpersonen denken graag met je mee en kunnen je in contact brengen met mogelijke samenwerkingspartners, ze kunnen je informeren over (gemeentelijke) subsidiemogelijkheden en ze hebben vaak tips om te helpen bij het promoten van jouw initiatief of project. De kosten voor een vergunningen hangen samen met het aantal bezoekers dat je verwacht. Meer informatie over de evenementenvergunning vind je op de website van de gemeente Arnhem.

Drank- en Horecawet, tijdelijke ontheffing ex artikel 35

Tijdens een bijzondere gelegenheid is het mogelijk om zwak-alcoholhoudende drank te verstrekken zonder officiële Drank- en Horecawetvergunning. De wet stelt hier wel bepaalde eisen aan. De gemeente geeft jou de vereiste ontheffing. Daarvoor moet je bepaalde gegevens invullen en kunnen aantonen dat je in het bezit bent van een Sociale Hygiëne Verklaring (SVH). Deze ontheffing is altijd van tijdelijke aard en de gemeente beoordeelt of je ervoor in aanmerking komt. Wanneer je een evenementenvergunning aanvraagt dan is de aanvraag voor deze ontheffing daar onderdeel van. Dan hoef je dit dus niet apart aan te vragen. Lees meer over deze vergunning op de website van de gemeente Arnhem.

Standplaatsvergunning

Als je vanuit een voertuig of kraam diensten of goederen wilt verkopen, aanbieden of verstrekken op een voor publiek toegankelijke plaats in de openlucht dan heb je een vergunning nodig. Dat geldt ook voor promotionele doeleinden of ideële doelen. Kijk op de website van de gemeente Arnhem voor meer informatie.

Horeca en vergunningen

Wanneer je van plan bent om niet-tijdelijke horeca in te richten dan komen er wat meer vergunningen bij kijken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je een vaste expositieruimte wilt beginnen of kunst en cultuur op een andere manier structureel wilt aanbieden. Dat is aparte tak van sport en we verwijzen je dan ook graag door naar de website van de gemeente Arnhem.

Hoe vraag je een vergunning aan?

Het aanvragen van een vergunning verschilt natuurlijk per soort vergunning. Met name de informatie en de documenten die je opgeeft kunnen verschillen. Nagenoeg altijd is het mogelijk om de vergunning aan te vragen via een digitaal formulier op de website van de gemeente Arnhem. Vaak word je gevraagd om ook aanvullende documenten zoals een veiligheidsplan, een verkeersplan, een plan van aanpak en plattegronden aan te leveren. Dien de aanvraag voor een vergunning zo vroeg mogelijk in en het is altijd aan te raden om nog eerder aan de gemeente te laten wat je van plan bent. Zo ontvang je in een vroegtijdig stadium feedback op jouw plannen!

Wat gebeurt er na het aanvragen?

Nadat je jouw aanvraag voor een vergunning hebt verstuurd wordt deze beoordeeld door de experts binnen de gemeente. Ook worden de hulpdiensten om hun mening gevraagd. Als alles akkoord is dan wordt de te verlenen vergunning openbaar gepubliceerd via de website van de gemeente en middels de gemeentepagina’s in de Arnhemse Koerier. Dan kunnen derden hier gedurende een korte periode nog bezwaar op aantekenen. Daarom is het altijd aan te raden om in een vroegtijdig stadium contact te zoeken met bijvoorbeeld buurtbewoners. Echter, de gemeente weet vaak ook al wel wanneer ze over kunnen gaan tot publicatie (dus als ze heel zeker van haar zaak is). Toch komt het voor dat je toch iets moet aanpassen na een bezwaar van een derde partij. Als alles akkoord is dan ontvang je van de gemeente een beschikking oftewel de officieel verlening van de vergunning. Bewaar deze altijd goed en zorg dat je een kopie of afschrift bij je hebt op locatie.

Expert

Binnen de gemeente Arnhem zijn er verschillende mensen die zich buigen over jouw aanvraag voor een vergunningen. Zij zijn op dit gebied tevens jouw link met hulpdiensten en bijvoorbeeld instanties als de Omgeving Dienst Regio Arnhem. Vaak hangt dit samen met de veiligheid in de cultuursector. Wanneer je specifieke vragen hebt dan kan je een bericht sturen aan de gemeente Arnhem of bellen (0900-1809).



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis