kennisbank

Het veiligheidsplan

Je bent als organisator of initiatiefnemer vaak degene die ook verantwoordelijk is voor de veiligheid. Door een veiligheidsplan te maken denk je automatisch na over mogelijke scenario’s en oplossingen. Op die manier kan dat bijdragen aan het beperken van de risico’s die jouw initiatief of project met zich meebrengt.

Veiligheid

Je bent als organisator of initiatiefnemer vaak degene die ook verantwoordelijk is voor de veiligheid. Het kan zijn dat het om bezoekers gaat maar je kunt ook weleens met gevaarlijke materialen te maken krijgen. Ook kan het weer leiden tot vervelende situaties of zelfs tot calamiteiten. Door een veiligheidsplan te maken denk je automatisch na over mogelijke scenario’s en oplossingen. Op die manier kan dat bijdragen aan het beperken van de risico’s die jouw initiatief of project met zich meebrengt.

Wat is een veiligheidsplan?

Het veiligheidsplan is een overzichtelijk document waarin alles staat dat van invloed kan zijn op de veiligheid rondom jouw initiatief of project. Je kunt er afspraken en voorschriften in opnemen en je denkt automatisch na over een heleboel verschillende aspecten. Het veiligheidsplan heb je op locatie altijd bij je en je kunt er altijd in terugkijken. In het document komen verschillende mogelijke scenario’s terug van situaties die zich kunnen voordoen. Daarnaast kan je ook gemakkelijk terugvinden wie waarvoor (deels) verantwoordelijk is.

Waarom maak je een veiligheidsplan?

Je maakt een veiligheidsplan bovenal voor jezelf. Je hebt zo alle zaken die van invloed kunnen zijn op de veiligheid rondom jouw initiatief of project op een rijtje staan. Ook kan je achteraf bekijken of je aansprakelijk gesteld kunt worden voor eventuele vervelende uitkomsten. Daarnaast informeer je betrokken over de gang van zaken in geval van een mogelijke calamiteit. Een aantal zaken kan je desgewenst ook toevoegen aan jouw draaiboek. Bij de aanvraag van een vergunning wordt ook vaak gevraagd om na te denken over veiligheidsaspecten. Een gemeente en de hulpdiensten kunnen uit het veiligheidsplan opmaken hoe je daarover nagedacht hebt en hoe je met bepaalde scenario’s omgaat. Soms hebben zij specifieke eisen aan de inhoud van het veiligheidsplan.

Inhoud van het veiligheidsplan

In het veiligheidsplan beschrijf je eigenlijk alle scenario’s die kunnen voorkomen en de manier waarop je calamiteiten en ongelukken probeert te voorkomen. Daarnaast beschrijf je algemene kenmerken van jouw bezoekers en jouw initiatief of project. Bepaal de inhoud altijd in overleg met degene die de aanvraag van jouw vergunning beoordeelt. Wellicht zijn er specifieke wensen per soort project of per gemeente. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die eigenlijk altijd terugkomen in een veiligheidsplan:

  • Algemene gegevens van de organisatie.
  • Namen en taken van verantwoordelijken.
  • Gegevens van de locatie
  • De inhoud en de programmering van jouw initiatief of project.
  • Een beschrijving van de doelgroepen die je benadert en verwacht.
  • Brandvoorschriften.
  • Weersomstandigheden.
  • Gegevens van BHV, EHBO en beveiliging.
  • Een ontruimingsplan (vaak als bijlage).
  • Een verkeersplan (vaak als bijlage).
  • Plattegronden van het terrein en de omgeving (vaak als bijlagen)

Voorbeelden van een veiligheidsplan

Iedereen maakt zijn veiligheidsplan op zijn eigen manier. We hebben op deze website twee voorbeelden voor je klaar staan, die je naar eigen inzicht kunt aanpassen en invullen. De basis voor deze veiligheidsplannen is de evenementensector waarbij vaak iets meer aspecten aan bod komen dan wanneer je een kunstwerk maakt.

Voorbeeld van een veiligheidsplan

Dit is een document dat je kunt gebruiken als invulplan. Het is in ongeveer dezelfde vorm gebruikt bij verschillende evenementen in de regionale cultuursector. Per kopje worden er tips gegeven over de invulling van het onderwerp. Klik hier om het document te downloaden.

Voorbeeld van een veiligheidsplan met uitgebreide toelichting.

Dit document hebben we enige jaren geleden ontvangen met dank aan de gemeente Arnhem en de Politie Gelderland Midden. Het is een heel uitgebreid document en voor veel initiatieven of projecten is het iets te zwaar. Er staat echter per onderdeel een heel uitvoerige toelichting beschreven waardoor het helemaal niet verkeerd is om het document door te lezen en bij de hand te houden wanneer je zelf een veiligheidsplan schrijft. Het andere voorbeeld is hier ook deels op gebaseerd. Klik hier om het document te downloaden.



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis