kennisbank

Werken met btw

De kans is groot dat je te maken krijgt met de verrekening van de omzetbelasting oftewel de belasting over de toegevoegde waarde. Dat wordt de btw genoemd. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over het werken met btw.

Ondernemerschap

Bij het financieren van jouw initiatief of project maak je altijd een sluitende begroting. Daarin neem je de kosten en de inkomsten op. De kans is groot dat je te maken krijgt met de verrekening van de omzetbelasting oftewel de belasting over de toegevoegde waarde. Dat wordt de btw genoemd. Dat geldt bijvoorbeeld indien je producten (tickets, drank, eten) of diensten verkoopt (in opdracht werkt van derden). Zo draag je btw af die je hebt geïnd via verstuurde facturen of bijvoorbeeld doordat het publiek een kaartje gekocht heeft. Daar staat tegenover dat je zelf btw betaalt over goederen die je inkoopt of bijvoorbeeld personeel of artiesten die je moet betalen. Deze btw kan je later terugvragen. Het kan ook zijn dat jouw organisatie niet btw-plichtig is oftewel dat je geen onderneming voor btw bent. Dan gelden er andere regels. Neem voordat je start met een initiatief of project altijd contact op met de belastingdienst om te bepalen of je btw-plichtig bent. Rondom de btw zijn hele boeken geschreven en het kan heel complex zijn. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over het werken met btw. Als je er nog dieper op in wilt gaan dan is het aan te raden om contact te zoeken met de belastingdienst of met een belastingadviseur of accountant.

Verschillende btw tarieven

We hebben in Nederland te maken met verschillende btw-tarieven voor de diverse goederen en diensten die je levert of inkoopt. Zeker wanneer je werkzaam bent in de cultuursector kan het voorkomen dat je bij één project of initiatief te maken krijgt met meerdere btw-tarieven. We hebben het hieronder kort samengevat voor je, maar check het altijd even via de belastingdienst:

21% btw

Dit is het meest gangbare tarief dat we in Nederland kennen. Het geldt voor nagenoeg alle goederen en diensten en daarom is het gemakkelijker om de uitzonderingen te benoemen bij de andere tarieven.

9% btw

Dit tarief kom je in de culturele en artistieke wereld regelmatig tegen. Zo wordt dit tarief gehanteerd bij goederen zoals voedingsmiddelen, boeken en kunst. Daarnaast kom je dit ook tegen bij diensten zoals entreekaartjes voor musea, bioscopen en podiumoptredens. Ook de optredens door uitvoerende kunstenaars vallen onder dit tarief. De voorwaarde is dan wel dat het publiek deze direct of indirect kan beluisteren of bekijken.

0% btw

Dit tarief kom je vooral tegen bij goederen en diensten die geïmporteerd worden uit landen binnen de EU. Ook voor bijvoorbeeld cultuureducatie geldt het 0% btw tarief.

Vrijgesteld van btw

Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van btw. Voor de cultuursector geldt dit onder andere voor de diensten van componisten, schrijvers en tekenaars. Ook lezingen en excursies zijn in veel gevallen vrijgesteld van btw. Tenslotte kan het zijn dat je een sociaal-culturele instelling bent die helemaal niet te maken krijgt met btw.

Omgaan met btw

Het is heel belangrijk dat je de btw goed noteert in jouw begroting zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer je inkomsten hebt dan kan je de btw die je daarover rekent het beste meteen apart zetten, want die zul je later moeten afdragen. Heb je een goed beeld van de kosten en daarmee de terug te vragen btw, dan kan je ook iets minder reserveren. Het is echter aan te raden om een marge aan te houden voor het geval er toch nog iets verandert. Dan heb je in ieder geval genoeg gereserveerd. Op ieder bonnetje en op iedere factuur die je ontvangt staat de btw vermeld. Aan jou is de taak om bij facturen die je verstuurt aan derden of kaartjes die je verkoopt ook te vermelden wat de btw is.

Btw en de belastingaangifte

In de meeste gevallen doe je per kwartaal aangifte van de omzetbelasting, uitzonderingen daargelaten. Dat is het moment waarop de belastingdienst vraagt om de btw aan te geven en te verrekenen. Er wordt gevraagd wat de levering van goederen en diensten is en wat de bijbehorende omzetbelasting oftewel de geïnde btw is. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende btw-tarieven. Ook wordt gevraagd welke goederen en diensten je hebt geleverd zonder dat daar btw over berekend is. Verderop in de aangifte vul je de voorbelasting in. Dit is de btw die jij zelf hebt betaald bij de inkoop van goederen of diensten. Hier hoef je geen onderscheid te maken tussen de verschillende btw-tarieven maar je kunt gewoon het totaalbedrag invullen. Aan het einde van de aangifte wordt de voorbelasting afgetrokken van de omzetbelasting en het resultaat dien je over te maken aan de belastingdienst of zij maken jou het resultaatbedrag over. Bij de aangifte over het betreffende boekjaar wordt het nog een keer goed nagerekend.

Btw en subsidies

Wanneer je subsidie ontvangt dan wordt daarbij door de overheid geen rekening gehouden met de btw. Het bedrag dat bijgeschreven wordt op jouw rekening is inclusief btw wanneer je btw-plichtig bent en voor degene die niet btw-plichtig is het bedrag exclusief btw. Degene die btw-plichtig is maakt dus een begroting exclusief btw. Degene die niet btw-plichtig maakt een begroting inclusief btw.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis