Juliette Klaasen
nieuws

Ervaring met de Stroomversneller: Sarah en Guusje - Dit is geen ondergoed

In 'Dit is geen ondergoed' onderzoeken ontwerpers en kunstenaars Sarah en Guusje het begrip vrouwelijkheid vanuit verschillende invalshoeken. Hun gedeelde fascinatie voor lingerie, door een gedeelde achtergrond in mode-ontwerp, was het startpunt. Verschillende 'soorten' lingerie worden vaak gekoppeld aan verschillende 'soorten' vrouwelijkheid. Wat zijn deze verschillende ideeën hierover en wat betekent vrouwelijkheid eigenlijk?

"Aan de hand van interviews en surveys en door het praten met elkaar en maker uit andere disciplines hebben we gezocht naar persoonlijke manieren van invulling geven aan vrouwelijkheid."

Performance

De resultaten uit het onderzoek zijn samengekomen in een performance waarin bezoekers in een wereld stappen van beeld, geluid en tekst. Onderdeel van het decor was de 'kinesfeer', een grote tent van textiel bestaande uit verschillende vormen en stoffen, waarin Guusje en Sarah de relatie tussen beweging en vrouwelijkheid onderzochten, en nieuwe vormen gaven aan de bewegingen.

Een performer beweegt in de schijnwerpers

Dit was het eerste grote project dat we zelf hebben geinitieerd. Zonder de bijdrage van De Stroomversneller hadden we dit project nooit kunnen uitvoeren.

Eigen handtekening

Door met nieuwe materialen te werken en het werk te maken op andere manieren dan we normaal doen is er een gezamenlijk handschrift ontwikkeld. We zijn in het diepe gesprongen met die project en hebben ons niet alleen op artistiek vlak maar ook op persoonlijk vlak ontwikkeld. We plukken nog steeds de vruchten van alle inzichten die we hebben verkregen door dit project.

"Het contact met de medewerkers van De Stroomversneller was laagdrempelig en persoonlijk, waardoor we ook veel geleerd hebben over het aanvragen van subsidies"

De Stroomversneller

De Stroomversneller is een subsidieregeling die nieuwe initiatieven in hun artistieke ontwikkeling steunt door ze ruimte te geven voor experiment. Het doel is om initiatieven op een laagdrempelige manier in een stroomversnelling te laten komen, zonder te veel beperkingen en verplichtingen. Klik hier voor meer informatie over De Stroomversneller.