nieuws

Ervaring met Groeispurt: Wietse Voermans - 'Genius Loci'

‘Genius Loci’ is het nieuwe project van saxofonist/componist Wietse Voermans. Tijdens de zomer van 2023 krijgt Wietse van Brebl de kans een week zichzelf met drummer en componist Ruud Voesten op te sluiten in het nieuwe, tijdelijke gebouw van Brebl om de geest van deze locatie en de mensen vast te leggen in nieuw materiaal. Samen met Voesten maakten hij in een week een voorstelling van gecomponeerd materiaal en improvisatie, geïnspireerd door deze bijzondere plek. Aan het einde van deze week gaven Voermans en Voesten een concert op de locatie, open voor publiek. Dit concert is ook opgenomen en zal worden uitgebracht. Op deze manier legden ze deze tijdelijke situatie vast in muziek en is die voor altijd terug te horen. Met financiële ondersteuning van De Groeispurt en het SENA Muziekproductiefonds is dit project tot stand gekomen. Wietse neemt ons mee in het proces en ontwikkeling van dit project.

"Het project is voor ons een bijzondere ervaring geweest. We hebben een voorstelling gemaakt die we van tevoren niet hadden kunnen bedenken. Alles wat de ruimte ons te bieden had hebben we gebruikt."

Door gebruik te maken van foto's en field recordings konden de omgeving, geluiden, de ruimte, de geschiedenis en dagelijkse gebeurtenissen dienen als inspiratie. Dit resulteerde in een voorstelling van 40 minuten waar het publiek mee werd genomen 'alsof je een trip of reis aan het maken was'. Het project heeft een sterke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Wietse. Dit was de eerste keer dat hij een voorstelling in een week heeft gemaakt. Door als artist in residence met Ruud te kunnen werken konden ze open en constructief naar elkaar toe zijn. Daardoor ging Wietse verder in duo spel: hoe houd je iets spannend en interessant met z'n tweeën en hoe vindt je de balans tussen geschreven materiaal en improvisatie. Naast deze verdieping heeft Wietse zich ook kunnen verbreden als kunstenaar. Door anders te kijken naar een ruimte, fotografie te gebruiken, te luisteren naar ieder moment en interessante momenten op te nemen.

Ik ben buiten mijn comfortzone gegaan en heb met Ruud een performance gemaakt waar we zo dicht mogelijk bij onszelf probeerde te blijven maar zoveel mogelijk de grenzen probeerde op te zoeken.

Ervaring Groeispurt

"Ik ben altijd vriendelijk te woord gestaan en de aanvraagprocedure is duidelijk. Het duurde wel wat langer dan verwacht voordat we de uitslag kregen en dit maakte dat de planning een klein beetje krap werd. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en netjes afgehandeld. We zijn dankbaar dat we de mogelijkheid hebben gekregen dit project te kunnen doen en we zien het als een start van een nieuwe avontuur."