nieuws

Ervaring met Groeispurt: Wietse Voermans - 'Genius Loci'

‘Genius Loci’ is het nieuwe project van saxofonist/componist Wietse Voermans. Tijdens de zomer van 2023 krijgt Wietse van Brebl de kans een week zichzelf met drummer en componist Ruud Voesten op te sluiten in het nieuwe, tijdelijke gebouw van Brebl om de geest van deze locatie en de mensen vast te leggen in nieuw materiaal. Samen met Voesten maakten hij in een week een voorstelling van gecomponeerd materiaal en improvisatie, geïnspireerd door deze bijzondere plek. Aan het einde van deze week gaven Voermans en Voesten een concert op de locatie, open voor publiek. Dit concert is ook opgenomen en zal worden uitgebracht. Op deze manier legden ze deze tijdelijke situatie vast in muziek en is die voor altijd terug te horen. Met financiële ondersteuning van De Groeispurt en het SENA Muziekproductiefonds is dit project tot stand gekomen. Wietse neemt ons mee in het proces en ontwikkeling van dit project.

"Het project is voor ons een bijzondere ervaring geweest. We hebben een voorstelling gemaakt die we van tevoren niet hadden kunnen bedenken. Alles wat de ruimte ons te bieden had hebben we gebruikt."

Door gebruik te maken van foto's en field recordings konden de omgeving, geluiden, de ruimte, de geschiedenis en dagelijkse gebeurtenissen dienen als inspiratie. Dit resulteerde in een voorstelling van 40 minuten waar het publiek mee werd genomen 'alsof je een trip of reis aan het maken was'. Het project heeft een sterke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Wietse. Dit was de eerste keer dat hij een voorstelling in een week heeft gemaakt. Door als artist in residence met Ruud te kunnen werken konden ze open en constructief naar elkaar toe zijn. Daardoor ging Wietse verder in duo spel: hoe houd je iets spannend en interessant met z'n tweeën en hoe vindt je de balans tussen geschreven materiaal en improvisatie. Naast deze verdieping heeft Wietse zich ook kunnen verbreden als kunstenaar. Door anders te kijken naar een ruimte, fotografie te gebruiken, te luisteren naar ieder moment en interessante momenten op te nemen.

Ik ben buiten mijn comfortzone gegaan en heb met Ruud een performance gemaakt waar we zo dicht mogelijk bij onszelf probeerde te blijven maar zoveel mogelijk de grenzen probeerde op te zoeken.

Ervaring Groeispurt

"Ik ben altijd vriendelijk te woord gestaan en de aanvraagprocedure is duidelijk. Het duurde wel wat langer dan verwacht voordat we de uitslag kregen en dit maakte dat de planning een klein beetje krap werd. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en netjes afgehandeld. We zijn dankbaar dat we de mogelijkheid hebben gekregen dit project te kunnen doen en we zien het als een start van een nieuwe avontuur."

Foto van het première concert

Ervaring met Groeispurt: Stichting Musica Choralis - Steinberg's Stille Week

Maximilian Steinberg (Vilnius, 1883) was de muzikale belofte van zijn tijd: protegé van Rimski-Korsakov, concurrent van Stravinski en later docent van Sjostakovitsj. Op 15 november 1923 voltooide hij een meesterlijk koorwerk, wetende dat het niet kon worden uitgevoerd omdat religieuze muziek net was verboden. Exact honderd jaar later is het eindelijk zover: Musica Choralis organiseerde de Nederlandse première van Steinbergs Stille week.

Een portret van de twee presentatoren als promotie van de webserie.

Ervaring met het Firestartfonds: 'Het E-Team'

Door fondsenwerving via het Firestartfonds kon filmmaker Harko Wubs werken aan een YouTube serie voor jongeren op het gebied van klimaat, natuur en dierenrechten. Met grappige en spannende acties zetten 'supertwins' Mon en Gi zich iedere aflevering samen met een gast in voor o.a. een beter milieu. Op donderdag 18 januari om 16:30 uur gaat de serie op YouTube in première. De 16-delige webserie zal daarna iedere donderdag op dezelfde tijd op het YouTubekanaal @e-teaminactie te zien zijn. Na de première is er een livestream met de presentatoren. In deze humoristische webserie gaan ‘supertwins’ Gi en Mon door het vuur voor de natuur. Zij trekken als het E-Team het land door om allerlei gekke, ludieke en humoristische acties te doen vóór dier en milieu en tegen klimaatverandering. Vaak doen ze dat met een gast of organisatie die opkomt voor deze belangen. Door onderbroekenlol te combineren met serieuze thematiek komen ze tot creatieve invalshoeken en verrassende situaties. Het E-Team heeft daarnaast ook oog voor diversiteit en klimaatrechtvaardigheid. Het programma stimuleert jonge kijkers om anders naar hun omgeving te kijken en zich anders te verhouden tot klimaatproblematiek. Zo biedt het E-Team hun handelingsperspectief en optimisme. ‘Het E-Team’ is een nieuw YouTube concept dat enkel voor dit online platform geproduceerd is. Niet eerder werd een dergelijke serie met cultuurgelden geproduceerd . Het project is tot stand gekomen dankzij het VSB Fonds, De Haella Stichting, de Triodos Foundation en het Makersfonds van de Gemeente Nijmegen. De serie is geproduceerd door Stichting Zaaigrond Filmproducties en filmmaker Harko Wubs, die eerder met zijn korte humoristische film ‘The Human’ over de hele wereld in de prijzen viel. Hierin combineerde hij ook humor met het thema dier en milieu.

Beeld van een voorstelling van een dansvoorstelling tijdens de Uitnacht 2023

Programma Uitnacht Arnhem

Iedereen is welkom tijdens de zesde editie van Uitnacht Arnhem om op vrijdag 26 januari van 16:00 tot 05:00 uur kunst en cultuur te beleven. Het gevarieerde en uitgebreide programma van Uitnacht Arnhem biedt dertien uur lang gratis cultuur, dans, kunst, mode, muziek, tekst en theater in volle glorie. Ook Cultuur Academy is aanwezig op drie plekken in de stad!