
Groeispurt uitgelicht: Dakota Havard
Dakota Havard en het feAIr-project: Kunst, AI en de strijd tegen de elite
De Amerikaanse kunstenaar Dakota Havard woont en werkt al zeven jaar in Nederland. Met zijn project feAIr onderzocht hij de impact van kunstmatige intelligentie op politiek, kunst en het dagelijks leven. Zijn werk is doordrenkt van maatschappijkritiek en satire, waarbij hij met een combinatie van absurditeit, humor en rauwe beelden de duistere kanten van AI belicht. In 2023 ontving Dakota een toekenning van Groeispurt voor feAIr.
De boodschap achter feAIr
In feAIr zet Dakota AI in als middel om zijn afkeer te tonen van de heersende elite. Waar AI vaak wordt gezien als een speels hulpmiddel om grappige afbeeldingen te maken, wijst Dakota juist op de potentiële gevaren ervan. Denk aan zorgverzekeraars die AI gebruiken om te bepalen wie wel of geen zorg verdient, militaire toepassingen waarbij AI wordt ingezet om tegenstanders uit te schakelen, of bankiers die AI inzetten om markten te manipuleren en de gewone burger te benadelen.
Zijn solo-expositie bij Singular Art Gallery/Rosie's in Nijmegen bracht deze thema's op een confronterende manier samen. Een opvallend element was de combinatie van Garfield, de luie anarchistische kat die een hekel heeft aan maandagen, met religieuze symboliek zoals het kruis en bloederige, door AI gecreëerde beelden van 'de zakelijke elite'. Havard verwijst hierbij naar Matteüs 21:13: "Er staat geschreven: Mijn huis moet een huis van gebed zijn, maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!." Dit illustreert zijn kritiek op de manier waarop machtige instituten en bedrijven technologie in hun voordeel gebruiken.
De tentoonstelling: rauw en interactief
De tentoonstelling had een intense, ruwe uitstraling. Met metalen hekken, prikkeldraad en zelfgemaakte wapens werd een sfeer gecreëerd die de anarchistische boodschap van het project versterkte. Tegelijkertijd zorgden interactieve AI-gestuurde sculpturen en speelse video-installaties voor een verrassende en humoristische dimensie. Bezoekers konden bijvoorbeeld via een installatie hun eigen memes genereren door simpelweg iets in te spreken.
De impact van Groeispurt
Dankzij de Groeispurt kon Dakota investeren in technologieën die anders buiten zijn bereik lagen. Dit gaf hem niet alleen de mogelijkheid om zijn concept verder te ontwikkelen, maar ook de tijd om zich te verdiepen in nieuwe technieken. Daarnaast bracht het fonds hem dichter bij de kunstgemeenschap van Nijmegen, wat voor hem een waardevolle ervaring was.
Tip voor toekomstige aanvragers
In lijn met zijn project gebruikte Dakota AI om zijn aanvraag te schrijven. Zijn advies voor toekomstige aanvragers? Gebruik AI! Hiermee benadrukt hij niet alleen de kracht van technologie, maar daagt hij ook uit tot een kritische reflectie op hoe en waarvoor we AI inzetten.
Over de Groeispurt
De Groeispurt is een Nijmeegse subsidieregeling voor jonge makers, kunstenaars en artiesten. De regeling stimuleert nieuwe ideeën en initiatieven. We willen jong talent vooruit helpen, zonder onnodige beperkingen en verplichtingen. Het gaat om een flexibele en snelle manier van steun om nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen. Met de Groeispurt geven we jonge makers een extra steuntje in de rug en kunnen we de kunst en cultuur in Nijmegen nog meer laten bloeien. Klik hier voor meer informatie over de Groeispurt.

Groeispurt uitgelicht: Kleur bekennen - Niels Scheurwater
Het project Kleur Bekennen van fotograaf Niels wortelt in persoonlijke ervaring en thema's als veiligheid en verbinding. Dankzij de steun van Groeispurt kon Niels dit project naar een professioneel niveau tillen—zowel inhoudelijk als praktisch.

Groeispurt uitgelicht: Yildiz Gies - Niemandsland
Soms bevinden we ons in een niemandsland – een plek tussen waken en slapen, tussen verwachting en werkelijkheid. Met haar nieuwste project Niemandsland verkent de Nijmeegse schrijver en singer-songwriter Yildiz Gies deze onbestemde wereld. een toekenning van Groeispurt kon Yildiz dit bijzondere project realiseren en een cruciale stap zetten in haar artistieke ontwikkeling.

Terugblik: Over de Grens #5 — van de klimaatcrisis
Op donderdag 20 maart 2025 liep de filmzaal van Focus in Arnhem vol voor de vijfde editie van Over de Grens, de halfjaarlijkse talkshow van Cultuur Academy. Deze editie stond volledig in het teken van de klimaatcrisis en de rol die de kunst- en cultuursector daarin speelt — of kan gaan spelen.