Groeispurt

De Groeispurt is een Nijmeegse subsidieregeling voor jonge makers, kunstenaars en artiesten. De regeling stimuleert nieuwe ideeën en initiatieven. We willen jong talent vooruit helpen, zonder onnodige beperkingen en verplichtingen. Het gaat om een flexibele en snelle manier van steun om nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen. Met de Groeispurt geven we jonge makers een extra steuntje in de rug en kunnen we de kunst en cultuur in Nijmegen nog meer laten bloeien. Wil je meer weten over Fondsen & Subsidies? Bezoek dan de themapagina op onze kennisbank.

We behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst, in drie periodes. Het budget wordt evenredig over de periodes verdeeld, het kan dus zijn dat het budget voor afloop van de periode op is. In dat geval moet je (aan het begin van) een nieuwe periode een nieuwe aanvraag indienen.

In 2024 kan er in drie periodes worden aangevraagd:

Periode 1:
indienen vanaf 08-01-2024 t/m 07-04-2024

Periode 2:
indienen vanaf 08-04-2024 t/m 01-09-2024

Periode 3:
indienen vanaf 02-09-2024 t/m 31-12-2024

Hoe kan ik aanvragen?

Tof dat je geïnteresseerd bent in een aanvraag bij de Groeispurt, lees de tips & tricks hieronder goed door! Als je vragen hebt dan ben je welkom om ons te mailen, bellen of een keer langs te komen bij de Maandag Club.

Ga je een aanvraag indienen? Bekijk dan eerst de criteria en het voorbeeld aanvraagformulier zodat je weet op welke vragen we een antwoord verwachten. Hieronder geven we daarnaast nog wat handvaten bij het invullen van het aanvraagformulier, toegespitst per discipline. Door hier goed op te letten krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van jou als maker en datgene dat je wil gaan doen en waarom. Succes!

Cultuurscout & adviseurs

De Groeispurt wordt uitgevoerd door Moniek Klabbers. Sinds eind 2020 is zij als Cultuurscout aan de slag voor de stad Nijmegen en neemt ze de Groeispurt onder haar hoede. Als cultureel zelfstandige heeft Moniek de afgelopen jaren voor veel verschillende organisaties gewerkt en zo veel ervaring opgedaan met de diverse kanten van de cultureel Nijmegen. Door haar ruime ervaring is ze goed bekend met de culturele sector en heeft een groot netwerk. Daarnaast probeert ze jonge makers ook op andere vlakken te ondersteunen.

Portretfoto van Moniek Klabbers
Ik probeer mensen met elkaar in verbinding te brengen, samenwerking aan te moedigen en kansen en mogelijkheden onder de aandacht te brengen.

Het beoordelen van de aanvragen doet de Cultuurscout niet alleen. Voor elke discipline is er een adviseur die kijkt naar de artistieke kwaliteit van je aanvraag en de ontwikkeling die je als maker voor ogen hebt. De adviseurs beschikken allemaal over een flinke dosis kennis en werkervaring en hebben uitgebreid cultureel netwerk in Nijmegen en daarbuiten.

Aanvraagprocedure Groeispurt

1) Lees de criteria goed door.

 • Voldoet jouw project aan de criteria? Dan kun je door naar stap 2.

2) Start jouw aanvraag

3) Op welke manier wil je aanvragen?

 • Door het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in te vullen
 • Door een projectplan te maken waarin je antwoord geeft op onze vragen
 • Door een pitch te doen met één van onze adviseurs, dit is een vraag-antwoordgesprek waarin je antwoord geeft op de vragen uit het formulier en toelichting geeft op jouw project.

Twijfel je aan welke manier voor jou geschikt is? Neem contact met ons op, dan denken we met je mee.

4) Doe de aanvraag

 • Vul het aanvraagformulier in
  • Als je een pitch wilt doen, beschrijf dan in +/- 100 woorden waarom het project bij de Groeispurt past en voeg dit als bijlage toe. In het aanvraagformulier mag je in de antwoordvelden verwijzen naar “pitch”. Wij nemen dan contact met je op om een pitch te plannen.
  • Als je een projectplan hebt gemaakt, kun je bij de antwoordvelden een korte samenvatting neerzetten en naar jouw projectplan verwijzen.
 • Upload de documenten
  • Begroting
  • CV en/ of portfolio
  • Uitdraai bank met daarop naam rekeninghouder een rekeningnummer (verder mag alles onleesbaar gemaakt worden)

5) Check je mail

 • Krijg je binnen 1 uur een kopie van jouw aanmeldformulier in jouw mailbox? Dan is alles goed gegaan en is jouw aanvraag in behandeling. Als dit niet zo is, neem contact met ons op.

6) Jouw aanvraag is in behandeling!

 • We streven er naar om binnen 4 weken te reageren.
 • We beoordelen de aanvraag samen met onze adviseurs op alle criteria en kijken naar de totaliteit van het project en of dit in lijn ligt met de kernwaarden van de Groeispurt.
  • Het kan zijn dat we dan aanvullende vragen hebben. In dat geval krijg je éénmalig de kans om een aanvulling op jouw aanvraag te geven. Dit laten we per mail aan je weten, inclusief een tijdsindicatie waarin we de gevraagde extra gegevens willen ontvangen.

7) Toekenning of afwijzing

 • Bij toekenning ontvang je een brief waarin precies staat wat we na toekenning van je verwachten.
 • Bij afwijzing proberen we zo zorgvuldig mogelijk uit te leggen wat de gronden zijn en denken we mee waar je eventueel wel ondersteuning kunt aanvragen.
 • Je kunt ook een toekenning onder voorbehoud ontvangen, bijvoorbeeld als je nog een deel van de begroting moet dekken met externe fondsen/middelen. In dat geval maken we afspraken over de wijze waarop en wanneer dit aangeleverd wordt.

8) Gehonoreerd en dan?

 • Je ontvangt het geld op jouw rekening en je kunt starten met de uitvoering van jouw project.
 • Je ontvangt van ons een logopakket en we vragen je om onze naam/logo op alle uitingen (flyers, posters etc) te vermelden.
 • We ontvangen graag een uitnodiging voor het publiekelijke moment van jouw project (m.u.v. educatieprojecten).
 • Na afronding van jouw project vragen we je om ons evaluatieformulier in te vullen en een afbeelding van het project te uploaden. Wij vermelden jouw project dan op onze website en social media kanalen.

Heb je vragen over de Groeispurt of twijfel je over een aanvraag? Neem contact op met Moniek Klabbers via groeispurt@cultuuracademy.nl. Je kunt je vragen ook telefonisch stellen. Het telefonisch spreekuur is elke dinsdag tussen 15:00 uur en 16:00 uur via 06 23602408.

Inschrijven niet mogelijk (vol)