Stroomversneller
De Stroomversneller is een subsidieregeling die nieuwe initiatieven in hun artistieke ontwikkeling steunt door ze ruimte te geven voor experiment. De Stroomversneller is onderdeel van Cultuur Academy. Het doel is om initiatieven op een laagdrempelige manier in een stroomversnelling te laten komen, zonder te veel beperkingen en verplichtingen. Wil je meer weten over Fondsen & Subsidies? Bezoek dan de themapagina op onze kennisbank.
We behandelen de aanvragen in volgorde van binnenkomst, in drie periodes. Het budget wordt evenredig over de periodes verdeeld, het kan dus zijn dat het budget voor afloop van de periode op is. Wanneer er na opening van de regeling veel aanvragen binnenkomen kunnen we besluiten de periode eerder te sluiten. In dat geval moet je (aan het begin van) een nieuwe periode een nieuwe aanvraag indienen.
In 2025 kan er weer worden aangevraagd vanaf 06-01-2025
Hoe kan ik aanvragen?
Tof dat je geïnteresseerd bent in een aanvraag bij de Stroomversneller, lees de tips & tricks hieronder goed door! Als je vragen hebt dan ben je welkom om ons te mailen, bellen of een keer langs te komen bij de Maandag Club.
Ga je een aanvraag indienen? Bekijk dan eerst de criteria en het voorbeeld aanvraagformulier zodat je weet op welke vragen we een antwoord verwachten. Hieronder geven we daarnaast nog wat handvaten bij het invullen van het aanvraagformulier, toegespitst per discipline. Door hier goed op te letten krijgen wij een zo goed mogelijk beeld van jou als maker en datgene dat je wil gaan doen en waarom. Succes!
Adviseurs
De Stroomversneller wordt uitgevoerd door Esther Dikkers, directeur van Cultuur Academy. Het beoordelen van de aanvragen doet Esther niet alleen. Voor elke discipline is er een adviseur die kijkt naar de artistieke kwaliteit van je aanvraag en de ontwikkeling die je als maker voor ogen hebt. De adviseurs beschikken allemaal over een flinke dosis kennis en werkervaring en hebben uitgebreid cultureel netwerk in Arnhem en daarbuiten.
Adviseur Beeldende kunst
Lenneke van der Goot
Adviseur Theater
Jessica de Jaeger
Adviseur Product Design
Klaas Kuiken
Adviseur Muziek
Sidney Shane Monkau
Adviseur Literatuur
Carmen van Deuren
Adviseur Muziek
Marijn de Valk
Adviseur Film
Jonas de Witte
Adviseur Mode
Mirte Engelhard
Adviseur Dans
Inbal Abir
Aanvraagprocedure Stroomversneller
1) Lees de criteria op onze website goed door.
- Voldoet jouw project aan de criteria? Dan kun je door naar stap 2.
2) Start jouw aanvraag
- Bekijk vooraf de vragen die we stellen in het aanmeldformulier. Hier kun je het voorbeeldformulier downloaden.
- Maak een begroting en dekkingsplan van jouw project. Weet je niet hoe? Check onze pagina’s met voorbeelden: klik hier voor een eenvoudige begroting, hier voor een uitgebreide begroting en hier voor een zeer uitgebreide begroting.
- Zorg dat je goed weet wie je doelgroep is en hoe je deze gaat benaderen. In onze Kennisbank kan je meer lezen over hoe je je doelgroep bepaald en hoe je een promotiestrategie ontwikkelt.
- Definieer in welke discipline jouw project valt. Mocht het om een cross-over of multidisciplinair project gaan, bekijk dan de verschillende disciplines die van toepassing zijn.
- Maak een planning van jouw project.
- Zorg er voor dat jouw portfolio en/of CV up to date is
3) Op welke manier wil je aanvragen?
- Door het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in te vullen
- Door een projectplan te maken waarin je antwoord geeft op onze vragen
- Door een pitch te doen met één van onze adviseurs, dit is een vraag-antwoordgesprek waarin je antwoord geeft op de vragen uit het formulier en toelichting geeft op jouw project.
Twijfel je aan welke manier voor jou geschikt is? Neem contact met ons op, dan denken we met je mee.
4) Doe de aanvraag
- Vul het aanvraagformulier in
- Als je een pitch wilt doen, beschrijf dan in +/- 100 woorden waarom het project bij de Stroomversneller past en voeg dit als bijlage toe. In het aanvraagformulier mag je in de antwoordvelden verwijzen naar “pitch”. Wij nemen dan contact met je op om een pitch te plannen.
- Als je een projectplan hebt gemaakt, kun je bij de antwoordvelden een korte samenvatting neerzetten en naar jouw projectplan verwijzen.
- Upload de documenten
- Begroting
- CV en/ of portfolio
- Uitdraai bank met daarop naam rekeninghouder een rekeningnummer (verder mag alles onleesbaar gemaakt worden)
5) Check je mail
- Krijg je binnen 1 uur een kopie van jouw aanmeldformulier in jouw mailbox? Dan is alles goed gegaan en is jouw aanvraag in behandeling. Als dit niet zo is, neem contact met ons op.
6) Jouw aanvraag is in behandeling!
- We streven er naar om binnen 4 weken te reageren.
- We beoordelen de aanvraag samen met onze adviseurs op alle criteria en kijken naar de totaliteit van het project en of dit in lijn ligt met de kernwaarden van de Stroomversneller. Bij multidisciplinaire projecten wordt de aanvraag door meerdere adviseurs beoordeeld!
- Het kan zijn dat we dan aanvullende vragen hebben. In dat geval krijg je éénmalig de kans om een aanvulling op jouw aanvraag te geven. Dit laten we per mail aan je weten, inclusief een tijdsindicatie waarin we de gevraagde extra gegevens willen ontvangen.
7) Toekenning of afwijzing
- Bij toekenning ontvang je een brief waarin precies staat wat we na toekenning van je verwachten.
- Bij afwijzing proberen we zo zorgvuldig mogelijk uit te leggen wat de gronden zijn en denken we mee waar je eventueel wel ondersteuning kunt aanvragen.
- Je kunt ook een toekenning onder voorbehoud ontvangen, bijvoorbeeld als je nog een deel van de begroting moet dekken met externe fondsen/middelen. In dat geval maken we afspraken over de wijze waarop en wanneer dit aangeleverd wordt.
8) Gehonoreerd en dan?
- Je ontvangt het geld op jouw rekening en je kunt starten met de uitvoering van jouw project.
- Je ontvangt van ons een logopakket en we vragen je om onze naam/logo op alle uitingen (flyers, posters etc) te vermelden.
- We ontvangen graag een uitnodiging voor het publiekelijke moment van jouw project (m.u.v. educatieprojecten).
- Na afronding van jouw project vragen we je om ons evaluatieformulier in te vullen en een afbeelding van het project te uploaden. Wij vermelden jouw project dan op onze website en social media kanalen.
Heb je vragen over de Stroomversneller of twijfel je over een aanvraag? Neem gerust eens contact op met de Stroomversneller coördinator Kasper Robaard via stroomversneller@cultuuracademy.nl. Ook kun je elke dinsdag telefonisch contact opnemen tussen 15:00 uur en 16:00 uur via 06 10113496.
Ervaringsverhalen
Stroomversneller uitgelicht: multimedia kunstenaar Daphne van de Velde
Daphne van de Velde, gevestigd in Arnhem, combineert haar achtergrond in hedendaagse dans met haar passie voor fotografie. Als multimedia kunstenaar verkent ze de grenzen van fotografie, performance en sculptuur, waarbij beweging en het lichaam centraal staan. We gingen met haar in gesprek over haar werk, hoe het nu met haar gaat en wat de steun van Stroomversneller voor haar heeft betekend.
Ervaring met De Stroomversneller: Roos Marijn Peperkamp - Hide
‘Hide’ vertelt in het kort een persoonlijk coming of age verhaal. Hoe je als kind jezelf van alles kan wijsmaken in het leren omgaan met de dingen om je heen en hoe je hierdoor een vertekent wereldbeeld kunt scheppen of in een eigen (droom) wereld kunt gaan leven.
Ervaring met De Stroomversneller: Anouk van Lith - EMMA
EMMA is een voorstelling over het taboe en trauma rondom seksueel misbruik. EMMA is het verhaal van Emma Sulkowicz (hen/hun), een kunstenaar en oud-student van de Colombian University.
Groeispurt
De Groeispurt is een Nijmeegse subsidieregeling voor jonge makers, kunstenaars en artiesten. De regeling stimuleert nieuwe ideeën en initiatieven. We willen jong talent vooruit helpen, zonder onnodige beperkingen en verplichtingen. Het gaat om een flexibele en snelle manier van steun om nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen. Met de Groeispurt geven we jonge makers een extra steuntje in de rug en kunnen we de kunst en cultuur in Nijmegen nog meer laten bloeien.
Firestarter
Heb jij een idee voor een project, maar vind je het lastig om fondsen aan te vragen? Hiervoor hebben wij een nieuw fonds ontwikkeld: de Firestarter.