Foto van zes mensen die om een kunstwerk heen staan
Alphons ter Avest
nieuws

Zó kan het Mentorschapsprogramma eruitzien - een verslag door Alphons ter Avest

Kunstenaar Alphons ter Avest vertelt over zijn ervaring als mentor bij het Mentorschapsprogramma. Deelnemers: Jelle van Kuilenburg en Derk Muller.

9 dec 2021. Werkplaats en Studio Alphons ter Avest

Introductie en kennismaking in de studio met elkaars werk en de situatie nu een jaar na de voltooiing van de opleiding BEAR fine art op ArtEZ Arnhem, bijbaantjes en of andere werkzaamheden en de plannen en toekomstverwachtingen. Alphons stelt voor een compact en tijdelijk project in de publiek ruimte te bedenken, dat kan buiten maar ook binnen zijn. Een interventie behoort tot de mogelijkheden. Interventies zijn opgevraagde ingrepen of toevoeging in de publieke ruimte. Doorgaans zijn dat kleine ingrepen. Zodra het groter en officiëler wordt, dan is vaak een vergunning nodig. Ook dat is mogelijk en verloopt meestal via een organisatie die het proces ook begeleidt. Een paar maanden later gaan we op bezoek bij Wouter van der Giessen in Breda, ook een startende kunstenaar bij wie interventies core-business is. Bijbaantjes zijn haast onoverkomelijk, hoeft ook geen probleem te zijn als er maar voldoende tijd overblijft voor eigen werk. Zeker bij startende kunstenaars is dit cruciaal. Naast een Atelierbezoek aan Wouter van der Giessen en een paar belangrijke tentoonstellingsruimtes gaan we een aantal kunstwerkplaatsen bezoeken die juist in de provincie Brabant van oudsher goed vertegenwoordigd zijn. Wat zegt dat over het culturele klimaat daar…

6 febr 2022. De Pont Tilburg

Een bezoekje aan museum De Pont met een bijzonder project van Erik van Lieshout samen met René Daniëls. Bestaande uit een film die van Lieshout maakte over Daniëls en een reactie daarop met schilderijen van beide kunstenaars. Verder een solotentoonstelling (Dorn) van Isabelle Andriessen en werken uit de vaste collectie. Museum De Pont behoort tot een van de belangrijkste musea in Nederland met een opmerkelijke- en onderscheidende kunstcollectie.

Foto van twee mensen naast een reflecterend kunstwerk

6 febr 2022. Textiel museum Tilburg

In het rondje Brabant was het plan eerst het EKWC in Oisterwijk op de route aan te doen. Deze bleek op deze zondag, (mogelijk wegens Corona) gesloten. EKWC hebben we later bezocht, zie verderop in het verslag. Een andere interessante werkplaats is het Textiellab in het Textielmuseum in Tilburg. Hier kunnen kunstenaars en ontwerpers plannen indienen om met textiel te gaan werken. We hebben de werkplaatsen bezocht en er konden vragen worden gesteld aan de technici die werkzaam zijn in het Textiellab. Verder hebben we het museum bezocht met de speciale tentoonstellingen.

6 febr 2022. Club Solo Breda

In het kunstenaarsinitiatief Club Solo in Breda hebben we de opening bezocht van de tentoonstelling van de Belgische beeldhouwster Caroline Coolen. Club Solo maakt zoals de naam al aangeeft geen groepstentoonstellingen maar laat alleen solo’s zien van kunstenaars die daarmee goed in beeld komen. Bijzonder zijn ook de publicaties bij de solo’s: iedere kunstenaar een eigen kleur als cover.

6 febr 2022. Wouter van der Giessen Breda

Aansluitend zijn we een paar uur op pad geweest met de in Breda woonachtige kunstenaar Wouter van der Giessen. Wouter is ook kortgeleden afgestudeerd van st Joost in Breda, heeft een klein atelier en werkt hoofdzakelijk in de publieke ruimte door observaties en interventies. Hij laat zien hoe hij te werk gaat en geeft een indruk van de projecten die hij gerealiseerd heeft en hoe die tot stand komen. Voor een beginnende kunstenaar is het heel belangrijk een portfolio op te bouwen; cv en een documentatie. En niet te gaan zitten wachten tot je iets gevraagd wordt, maar vooral zelf het initiatief nemen voor je projecten.

De eerste jaren na je afstuderen ga je ook afvragen wat voor een kunstenaar je eigenlijk wilt zijn binnen het enorme universum van mogelijkheden. Dat zijn belangrijke overwegingen. In de avond hebben we samen ergens gegeten en nagepraat. Wouter hebben we ook uitgenodigd voor een bezoek aan het EKWC een paar weken later.

3 maart 2022. EKWC Oisterwijk

Het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) tegenwoordig gevestigd in Oisterwijk is een keramiek werkplaats waar kunstenaars en ontwerpers (internationaal) een werkperiode (van 3 maanden of korter) kunnen krijgen waarbij ze technisch geassisteerd worden. Opmerkelijk is het niet hoeven beschikken over kennis van keramiek. Hier zijn verschillende redenen voor. EKWC is een werkcentrum voor iedereen die iets met keramiek wil doen en geen ervaring hebben met keramiek verhoogd o.a. de kans om iets volstrekt nieuws te ontdekken. Het centrum beschikt over grote keramiekovens, glazuurlab en een technisch 3Dprint lab. Deelnemende kunstenaar komen uit verschillende landen en krijgen een eigen atelier en een kamer. Er wordt gezamenlijk gekookt en men is dus in staat permanent te verblijven. We krijgen een rondleiding en een gesprek met de directeur Ranti Tjan. Alphons was hier niet bij, hij kent het EKWC goed en heeft in 2004 en 2019 daar gewerkt.

Foto van drie mensen in een werkplaats

4 maart 2022. Mondriaanfonds Cultuurscout Oost, locatie Studio Alphons ter Avest

Erna aan de Stegge komt op bezoek om mogelijkheden uit te leggen subsidies aan te vragen bij het Mondriaanfonds. Zowel Derk als Jelle zijn voornemens na de zomer een startstipendium bij het Mondriaanfonds aan te vragen. Ze krijgen uitleg over projectsubsidies en stipendia met de voorwaarden die daarbij horen. We hebben het over het belang van goeie start en de gebruikmaking van de middelen die hiervoor worden aangereikt. Voor een startstipendium kan dat gaan over een voornemen of een plan, kort en bondig uitgeschreven vergezelt van wat afbeeldingen. Al met al redelijk eenvoudig en het komt er vooral op neer goed na te denken wat je wilt gaan doen en het hoe en waarom. Alphons biedt aan mee te kijken met de aanvraag die de heren wel zelf moeten opstellen. M.a.w. een goede conceptuele start. Deze mede te laten lezen door hun tutordocent van ArtEZ (in hun geval is dat Hester Oerlemans) is ook verstandig. Ik wens ze veel succes met de vorderingen.

- Alphons ter Avest

Jonge bestuurders gevraagd!

Jonge bestuurders gevraagd! Cultuur Academy start in seizoen 24/25 in opdracht van gemeente Nijmegen en gemeente Arnhem een scholingstraject voor jongeren met bestuurlijke ambitie. We zoeken daarvoor enthousiaste jongeren die graag mee willen besturen in de cultuursector. Zij leren alles wat ervoor nodig is om een goede bestuurder te zijn: van kennis over financiën tot aan het stellen van de juiste vragen en mediatraining.

Aftrap Creative x Energy (CxE) Community Lab

Creatief Arnhem heeft samen met de Gemeente Arnhem de komende jaren een spilfunctie om ontwerpers te koppelen aan opgaven binnen de energietransitie in Arnhem. Dit doen zij binnen het meerjarig programma Creative x Energy (CxE). Om die reden zijn zij op zoek naar creatieve professionals in de regio Arnhem die graag mee aan de knoppen willen draaien en mee willen denken over het identificeren en formuleren van de juiste vraagstukken. Dit doen zij onder de noemer Creative x Energy (CxE) Community Lab.

Cultuur Academy zoekt een Penningmeester voor het Bestuur

Cultuur Academy is er voor de cultuurprofessional in regio Arnhem/ Nijmegen en staat voor het collectief versterken van de sector: leren en ontwikkelen als vanzelfsprekend onderdeel van het werk. Investeren in groei en professionalisering van individuen en organisaties is essentieel voor een wendbare en weerbare sector. Cultuur Academy zoekt een Penningmeester voor het bestuur (minimaal 6 bijeenkomsten/jaar).