kennisbank

ANBI-status

Op deze pagina lees je alles over de ANBI-status: een Algemeen Nut Beogende Instelling.

Juridisch

Op deze pagina lees je alles over de ANBI-status, waarbij ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Als je geen winstoogmerk hebt dan kan dit verschillende vormen van belastingvoordelen opleveren.

Fiscale voordelen voor een ANBI

Wanneer jouw instelling de ANBI-status heeft dan biedt dit verschillende belastingvoordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je geen belasting betaalt over erfenissen of schenkingen die je ontvangt en gebruikt voor jouw non-profit activiteiten. Daarnaast kom je in aanmerking voor de teruggave van belasting die over het gebruik van energie wordt geheven. Ook biedt de ANBI-status voordelen voor mensen of organisaties die een donatie willen doen of jou op een bepaalde manier willen sponsoren. Zij kunnen dit aftrekken van de belasting. Dit maakt het een stuk aantrekkelijker voor bedrijven om te sponsoren. Op de website van de Belastingdienst vind je alle fiscale voordelen met een uitleg op een rijtje.

Wanneer kom je in aanmerking voor de ANBI-status?

Je kunt niet zomaar een ANBI worden want de belangrijkste eis is dat jouw instelling zich nagenoeg volledig inzet voor het algemeen belang - lees een maatschappelijk belang. Vaak zijn verenigingen en clubs gericht op een specifieke hobby geen ANBI maar kunnen zij wel het kenmerk van sociaal belang behartigende instelling (SBBI) krijgen. In dat geval heb je alsnog diverse belastingvoordelen, die vooral te maken hebben met schenk- en/of erfbelasting.

Voorwaarden

Naast het feit dat je inzet voor een algemeen belang mag je geen winstoogmerk hebben bij de uitwerking van jouw initiatieven of projecten. Daarnaast heb je een aantal administratieverplichtingen, wordt er verwacht dat iedere betrokkene een schone lei heeft, en dergelijke. Alle voorwaarden staan duidelijk uitgewerkt op de website van de Belastingdienst.

Culturele ANBI

Wanneer jouw initiatieven of projecten zich voor minstens 90% afspelen in het culturele werkveld dan kan je, als je de ANBI-status hebt, aangeduid worden als culturele ANBI. Daarmee hebben personen of bedrijven die jou middels donaties of sponsoring willen ondersteunen ook fiscale voordelen. Vermeld het daarom altijd in jouw sponsorvoorstel en/of via andere communicatiemiddelen die je inzet.

Hoe word je een ANBI?

De Belastingdienst is de partij die bepaalt of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de ANBI-status. Zij hebben een formulier opgesteld dat je kunt downloaden, printen en invullen alvorens je het instuurt. Op het formulier kun je ook aangeven of je als culturele ANBI aangemerkt wilt worden.

Verplichtingen voor een ANBI

Het is heel belangrijk dat je de Belastingdienst goed op de hoogte houdt van eventuele ontwikkelingen die betrekking kunnen hebben op de ANBI-status. Wanneer je niet meer aan alle voorwaarden voldoet dan kan je deze status verliezen en de Belastingdienst heeft het recht om dit met terugwerkende kracht in te stellen. Dat kan een flinke domper zijn, dus wees open en eerlijk en neem contact op met de Belastingdienst wanneer je twijfelt. Daarnaast heb je een vorm van publicatieplicht van gegevens en de financiële situatie. Lees meer over de verplichtingen die de ANBI-status met zich meebrengt op de website van de Belastingdienst. De belangrijkste verplichtingen hebben we hieronder samengevat:

  • Je blijft voldoen aan de voorwaarden waar we een paar alinea’s terug over schreven.
  • Je meldt iedere wijziging die van invloed kan zijn op de ANBI-status bij de Belastingdienst
  • Je geeft inzicht in de administratie wanneer de Belastingdienst daarom vraagt.
  • Je publiceert gegevens, waaronder die van bestuurders, statuten, jaarstukken en dergelijke.

Disclaimer

Bij het schrijven van deze tekst hebben we informatie gebruikt die te vinden is op de website van de Belastingdienst. Je kunt hier aanvullende informatie vinden over alles dat met de ANBI-status te maken heeft.



Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis