kennisbank

De modelovereenkomst

Dit artikel gaat over de modelovereenkomst die je als zzp-er nodig kan hebben in het verband met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA).

OndernemerschapPersoneel

Dit artikel gaat over de modelovereenkomst die je als zzp-er nodig kan gaan hebben in het verband met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (Wet DBA). Wanneer je als zzp-er werkzaamheden gaat uitvoeren voor iemand anders, of je huurt als opdrachtgever zelf mensen in, dan ontstaat er een arbeidsrelatie. Daar wil je goede afspraken over maken en die zet je wanneer je in loondienst zou zijn in een arbeidscontract. Als je zzp-er bent heb je een andere relatie met een opdrachtgever waardoor je voor een modelovereenkomst zou kunnen kiezen.

Waarom maak je een modelovereenkomst?

Dat doe je in eerste instantie voor jezelf. Als opdrachtgever weet je met het opstellen van een modelovereenkomst daarmee ook zeker dat je geen loonheffingen hoeft te bepalen en als zzp-er weet je precies binnen welke kaders je jouw werk kunt uitvoeren. Voor elke opdracht kun je gebruik maken zo'n modelovereenkomst, het is niet wettelijk verplicht. Ook zonder een modelovereenkomst mag je in principe facturen sturen als de opdrachtgever daar geen bezwaar tegen heeft. De Belastingdienst stimuleert het gebruik ervan heel erg (en gaat het op termijn wellicht zelfs verplichten) omdat zij op hun beurt weer gemakkelijker kunnen bepalen of er sprake is van een dienstverband of ondernemerschap. Dat heeft invloed op de hoogte van bijvoorbeeld premies. Zij pleiten voor een modelovereenkomst per sector of beroepsgroep. In verband met de ontwikkelingen rondom de Wet DBA zal de Belastingdienst in ieder geval tot 1 januari niet gaan controleren of de modelovereenkomsten gebruikt worden.

Dingen om even goed op te letten

Hieronder hebben we met dank aan beroepkunstenaar.nl enkele dingen waar je even goed op moet letten in het kader van de modelovereenkomst;

  • Dat wat je in de overeenkomst beschrijft moet wel overeenkomen met de werkelijkheid.
  • Het heeft geen zin om er eentje op te stellen wanneer je in loondienst bent.
  • Als je een (getekende) modelovereenkomst hebt, dan betekent dit niet automatisch dat je als zelfstandig ondernemer wordt aangemerkt door de Belastingdienst. Hieraan zijn meerdere voorwaarden verbonden en als je als zzp-er twijfelt dan kan je de ondernemerscheck doen.
  • Je hebt nog steeds een btw-nummer nodig als je BTW in rekening wilt brengen bij het sturen van de factuur.

Voorbeelden van modelovereenkomsten

Inmiddels zijn er door de Belastingdienst verschillende modelovereenkomsten gepubliceerd. Je vindt er verschillende voor specifieke beroepen en branches en individuele en algemene modelovereenkomsten. Deze zijn al goedgekeurd en je kunt ze dus gebruiken. Ze gaan over allerlei sectoren en dat staat hier overzichtelijk beschreven.

Modelovereenkomsten voor de cultuursector

Via de Belastingdienst vind je er dus al aardig wat. Wij hebben er op deze website ook een aantal opgenomen, met dank aan beroepkunstenaar.nl. Elders op deze website kan je er eentje downloaden voor artiesten in gezelschap en voor wanneer je een individuele artiest bent. Daarnaast vind je hieronder een rijtje met linkjes.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis