kennisbank

Werken met zzp-ers

Dit artikel gaat over het werken met Zelfstandigen Zonder Personeel, oftewel zzp-ers.

Personeel

Dit artikel gaat over het werken met Zelfstandigen Zonder Personeel oftewel zzp-ers. Het werken met zzp-ers verschilt op veel terreinen met het werken met mensen in loondienst. Je bent veel vrijer in de afspraken die je met ze maakt. Er is sprake van een andere arbeidsrelatie en gezagsverhouding. Mensen in loondienst zul je over het algemeen wat intensiever begeleiden en je bent verantwoordelijk voor het hele proces waar je bij zzp-ers vaak een stukje verantwoordelijkheid neer kunt leggen. Met ZZP-ers kan je afspraken maken over hoe iets er uit moet komen te zien en wanneer het af moet zijn. Diegene kan dan zelf bepalen hoe hij dat voor elkaar krijgt, of hij het zelf doet, er iemand anders voor inhuurt, of hij s ’nachts of overdag werkt, etc. Dat is allemaal aan diegene zelf, zolang hij of zij de afspraken maar nakomt.

Algemene voorwaarden

Naast dat je natuurlijk afspraken maakt over geld, de geleverde dienst en de deadlines zijn er een hoop zaken waar je liever niet elke keer opnieuw afspraken over maakt. Denk bijvoorbeeld aan auteursrecht, aansprakelijkheid, concurrentiebeding, betaaltermijnen, onkostenvergoeding en declaraties en dergelijke. Daarvoor bestaan er algemene voorwaarden. Dat is een lijst met voorwaarden die op elke overeenkomst van toepassing zijn. Bespreek deze voorwaarden waar nodig voordat je iemand een opdracht geeft. Wanneer je niets bevestigd geldt in principe de regel dat de voorwaarden van de aanbiedende partij (de partij die de offerte doet meestal) geldig zijn.

Wet DBA / Modelovereenkomst

Je moet te allen tijde aan de Belastingdienst duidelijk kunnen maken dat je een overeenkomst met een zzp’er aangaat als opdrachtgever en opdrachtnemer en dus niet als werkgever en werknemer. Daar zit een aantal cruciale verschillen in ten opzichte van een dienstverband. Een belangrijk verschil is bijvoorbeeld de zeggenschap over hoe men de werkzaamheden mag inrichten en hoe men dat verantwoordt. Dat heeft te maken met de gezagsverhouding. Deze verschillen moet je goed duidelijk kunnen maken, anders ziet de belastingdienst het als verkapt werkgeverschap en moet je naast het afgesproken bedrag ook loonbelasting gaan betalen. Dat zijn behoorlijke tegenvallers als het zover komt. Zorg er dus voor dat je dit duidelijk kan maken. Steeds vaker stelt de zzp-er een modelovereenkomst op (of je doet dit samen). In het kader van de veranderende Wet Deregulering Arbeidsrelatie (Wet DBA) krijgt dit de komende tijd steeds meer een verplicht karakter. Als zzp’ers twijfelen of ze wel zelfstandig genoeg opereren kunnen ze de ondernemerscheck doen van de belastingdienst.

De administratie

Voor de administratie is het fijn om, behalve natuurlijk de facturen, een aantal zaken paraat te hebben als je gaat werken met zzp’ers. Denk bijvoorbeeld aan de opdrachtbevestiging, een offerte, de belangrijkste gegevens, een kopie van het identiteitsbewijs (let goed op de privacy in het kader van de AVG) en een telefoonnummer voor noodgevallen (ICE-nummer).

Checklist

In aanvulling op bovenstaande onderwerpen geven we je graag nog een aantal (wellicht wat minder vanzelfsprekende) punten aan die goed zijn om over na te denken voordat je aan de slag gaat.

  • Hoeveel van het afgesproken bedrag betaal je vooraf, en hoeveel pas na oplevering van de opdracht?
  • Waar ligt de aansprakelijkheid als er iets mis gaat? Hoe ben jij en hoe is de zzp-er verzekerd? Veel bedrijven verplichten de zzp’ers waarmee ze werken tot het afsluiten van een WA-verzekering.
  • Hoe ga je om met het concurrentiebeding? Wat zou je bijvoorbeeld doen wanneer de zzp’er jouw opdrachtgever direct gaat benaderen?
  • Werkt de zzp’er met eigen materiaal of liever met materiaal van de opdrachtgever?
  • Waar ligt het auteursrecht op de producten die ontwikkelt worden binnen de opdracht?


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis