kennisbank

Online promotie

Er zijn in deze tijd ontzettend veel manieren om te communiceren met de doelgroepen die je wilt bereiken. Dankzij het internet en andere digitale toepassingen kan je sneller en gemakkelijker communiceren met je achterban. Ook zijn de momenten waarop je kunt communiceren talrijker dan wanneer je alleen maar offline promotiemiddelen kunt inzetten.

Communicatie

Er zijn in deze tijd ontzettend veel manieren om te communiceren met de doelgroepen die je wilt bereiken. Daardoor heb je veel mogelijkheden voor promotie en publiciteit. Dat is handig want het zou jammer zijn wanneer niemand op de hoogte is van jouw initiatief of project. Dankzij het internet en andere digitale toepassingen kan je sneller en gemakkelijker communiceren met je achterban. Ook zijn de momenten waarop je kunt communiceren talrijker dan wanneer je alleen maar ‘offline’ promotiemiddelen kunt inzetten. Over dit onderwerp zouden we het hele internet vol kunnen schrijven, maar voor dit artikel gaan we in op de meest voorkomende vormen van digitale communicatie.

De website

Tegenwoordig hebben ontzettend veel mensen en organisaties hun eigen website. Dit is vaak het centrale punt in de promotie rondom een initiatief of project. Je koopt een stukje internet (webhosting) en je bedenkt de juiste domeinnaam. Vervolgens richt je de website in met informatie voor de bezoekers. Als je een beetje handig bent kom je vaak zelf al een eind, maar je kunt ook iemand anders inhuren om dit voor jou te doen. Vanaf een website kun je gemakkelijk koppelingen maken naar andere websites of naar sociale media. Daarnaast vormt jouw website een belangrijk instrument voor de vindbaarheid van jouw initiatief via zoekmachines.

Sociale media

Tegenwoordig heeft iedereen wel één of meer sociale media-accounts. Denk daarbij aan platformen als Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en YouTube. Er komen dagelijks nieuwe sociale media bij. Met name jonge mensen zijn vaak actief op andere sociale media dan de gevestigde orde. Bekijk daarom altijd goed welke sociaal medium het beste in te zetten is voor een specifieke doelgroep. Er zijn ook grote verschillen in het gebruik en de mogelijkheden van ieder sociaal medium. Bekijk daarom eerst goed wat je wilt doen en op welke manier je contact wilt hebben met jouw achterban. Sociale media zijn een heel goed middel om echt te communiceren met de mensen die je wilt bereiken. Het is niet alleen bedoeld om jouw informatie te zenden, al doen veel mensen dat vooral. Je kunt gemakkelijk op elkaar reageren en het komt persoonlijker over dan een middel waarbij je maar één kant uit communiceert. Je ziet steeds vaker dat geïnteresseerden hun vragen stellen door middel van bijvoorbeeld direct-messages via de sociale media. Zorg dat het niet eenrichtingsverkeer wordt want dan haken mensen sneller af en je bouwt geen relatie met jouw doelgroep op.

Digitale kalenders en agenda’s

In een andere kennisbankartikel vind je een aantal linkjes naar websites waar een digitale kalender is opgenomen. Hier kan je jouw initiatief of project vaak gratis aan toevoegen. Kijk wel altijd goed of het bij jouw initiatief of project past (bijvoorbeeld qua thema of qua regio). Het zal ook bijdragen aan de vindbaarheid via de zoekmachines. Dat komt omdat het aantal links vanaf externe websites een belangrijke graadmeter is voor Google en andere zoekmachines.

Online media

Alle journalisten en kranten zijn ook op internet vertegenwoordigd. Zij gaan zelf op zoek naar content en ze worden door andere mensen gewezen op interessante nieuwsfeiten of initiatieven. Daarom is de digitale wereld ook een belangrijk onderdeel als het gaat om het genereren van vrije publiciteit. Je kunt vaak gemakkelijk dingen doorgeven of jouw berichten zelf uploaden op website van de lokale media. Dit scoort ook weer goed in de zoekmachines omdat hun websites daar vaak helemaal op zijn ingericht en omdat nieuwsartikelen vaak beter geïndexeerd worden dan reclame.

Adverteren via digitale wegen

Er zijn ook veel manieren voor betaalde promotie via internet en sociale media. Zo kan je berichten op Facebook en Instagram als een ‘gesponsord bericht’ laten vertonen aan jouw doelgroepen. Ook kan je bijvoorbeeld een banner of een artikel laten plaatsen op een website van een partner al veel bezoekers heeft. De zoekmachines hebben ook mogelijkheden om te adverteren. Daarbij kom je door te betalen hoger in de zoekresultaten.

Hoe scoor je in de zoekmachines?

Ook zonder te betalen kan je dingen doen om eerder gevonden te worden via de zoekmachines. Eén van de belangrijkste dingen is de herhalingswaarde. Het is namelijk goed om via meerdere digitale wegen gevonden te kunnen worden. De combinatie van een website én sociale media is altijd aan te raden. Daarnaast telt ook mee hoeveel er ‘over je gesproken’ wordt. Wanneer anderen jouw project of initiatief opnemen via hun website dan telt dit mee. Er zijn inmiddels hele boeken geschreven over ‘zoekmachineoptimalisatie’ oftewel ‘SEO’. Als je er weinig verstand van hebt dan zijn er voldoende tutorials op YouTube of partijen die jou (vaak tegen een betaling) hierbij kunnen helpen.

Digitale content

Zorg dat je flink afwisselt in hetgeen je via de digitale snelweg communiceert. Het is de bedoeling dat je de aandacht van de doelgroep. Het is aantrekkelijker voor hen als je naast teksten waar mogelijk ook filmpjes, foto’s en geluiden gebruikt ter ondersteuning van jouw verhaal. Deel veel en afwisselende berichten via de sociale media, stel vragen aan de achterban en laat ze meedenken of bied ze een kijkje achter de schermen.

Vormgeving

Goede promotie valt of staat met de juiste uitstraling van jouw communicatiemiddelen. Denk altijd goed na over het ontwerp en de vormgeving. Je kunt dat zelf doen of je kunt er bijvoorbeeld een grafisch vormgever voor inhuren. Bij het vormgeven van het zogeheten artwork probeer je onder andere de juiste kleuren en vormen van jouw promotiemiddelen te bepalen. Zo kan je ervoor zorgen dat het een unieke uitstraling heeft die bij jouw initiatief of project past. Dit draagt er onder andere aan bij dat jouw doelgroep het herkent, onthoudt en er bij voorkeur een goed gevoel bij krijgt.


Mocht je vanuit jouw expertise zelf over kennis beschikken die bij dit onderwerp zou passen, of zie je mogelijkheden tot de verbetering van deze tekst, dan zien we jouw bericht graag tegemoet via info@cultuuracademy.nl.

Meer kennis