Eva Steentjes

Bestuur mee in de cultuursector! Jongeren in raden van toezicht en bestuur

Jonge bestuurders gevraagd! Cultuur Academy start in seizoen 24/25 in opdracht van gemeente Nijmegen en Arnhem een scholingstraject voor jongeren met bestuurlijke ambitie. We zoeken daarvoor enthousiaste jongeren die graag mee willen besturen in de cultuursector. Zij leren alles wat ervoor nodig is om een goede bestuurder te zijn: van kennis over financiën tot aan het stellen van de juiste vragen en mediatraining. Doel van het project is om de besturen binnen de culturele sector in Nijmegen en Arnhem te versterken met de kwaliteiten die jongeren met zich meebrengen, en jongeren meer te betrekken bij de culturele sector in hun stad.

Onderzoek en scholingstraject

Het project bestaat uit een vooronderzoek naar de behoeften en beweegredenen van jongeren en culturele instellingen, en daaropvolgend een scholingstraject voor jongeren die lid zijn of willen worden van een raad van toezicht of bestuur. Zo zorgen we ervoor dat de jongeren en de cultuursector helemaal klaar zijn voor elkaar!

Scholingstraject

Het scholingstraject bestaat uit 11 sessies op dinsdagavonden, afwisselend in Nijmegen en Arnhem. Hierin leer je alles wat je nodig hebt om een goede bestuurder te zijn. Zo krijg je onder andere mediatraining, leer je hoe je de juiste vragen stelt, maak je kennis met alle codes waar culturele organisaties zich aan moeten houden, leer je hoe je als bestuur rekening houdt met mogelijke risico's voor je organisatie en hoe de financiën van een culturele organisatie in elkaar zitten.

Kijk hier voor meer informatie over de data van de bijeenkomsten.

Aanmelden

Jongeren

Voor dit project zijn we op zoek naar jongeren uit de regio Nijmegen-Arnhem tussen de 18 en 35 jaar die bestuurlijke ambitie hebben, intrinsiek gemotiveerd zijn en hun maatschappelijke betrokkenheid willen tonen door lid te worden van een raad van toezicht of bestuur. Herken jij jezelf hierin? Stuur ons uiterlijk 13 mei 2024 je motivatiebrief en CV. We maken graag kennis met je!

Traineeships bij culturele organisaties

Het traject voor de deelnemers bestaat naast de scholingssessies ook uit het opdoen van ervaring in de praktijk. Voor de jongeren die nog geen lid zijn van een raad van toezicht of bestuur zoeken wij traineeshipplekken bij culturele organisaties in Nijmegen en Arnhem. Als deelnemende culturele organisatie is dit een mooie kans om een (eerste) stap te zetten naar de verjonging van het bestuur, en te leren en ervaren wat ervoor nodig is om dit te bewerkstelligen.

Kan jullie organisatie een traineeshipplek aanbieden in de raad van toezicht of besturen? Neem contact op met Sjoerd Los, projectleider: sjoerd@cultuuracademy.nl, ook voor meer informatie over de details van de traineeships.

De waarde van jongeren in het bestuur

Culturele organisaties zijn altijd bezig met het bereiken van hun publiek, en vaak ook met het diverser maken van hun publiek. Maar jongeren zijn voor veel organisaties lastig te bereiken. Door jongeren te betrekken bij het bestuurlijke proces krijgen culturele organisaties waardevolle input over hoe deze doelgroep de organisatie ziet, en welke stappen er gezet kunnen worden om aantrekkelijker te worden voor jongeren.

Eigen vaardigheden

Verder hebben jongeren vaak een heel eigen set vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van de digitale wereld. Met deze vaardigheden en kennis van hoe de wereld van nu en de van de toekomst werkt vormen ze een waardevolle aanvulling bij het bepalen van de koers binnen de organisatie.

Voordelen van meebesturen

Als jongere zitten er verschillende voordelen aan het lid worden van een Raad van Toezicht of Bestuur van een culturele organisatie. In de eerste plaats doe je bestuurservaring op: een goede manier om je voor te bereiden op of te positioneren binnen de arbeidsmarkt. Verder is het een mooie gelegenheid om een culturele organisatie van binnen en van buiten te leren kennen.

Bouw aan je netwerk

Door het vervullen van een bestuurlijke functie krijg je een ingang in de culturele sector. Je leert allerlei mensen kennen van binnen en buiten de culturele sector, vaak mensen met veel ervaring. Dit is heel waardevol voor het uitbouwen van je netwerk. Ook kom je door je functie op plekken waar je anders niet terecht was gekomen.

Beslis mee!

De kern van meebesturen is natuurlijk dat je invloed hebt op de richting en strategie van een culturele organisatie. Je denkt mee over zaken als marketing, programma en personeelsbeleid. Op die manier speel je een rol van betekenis binnen het culturele landschap van jouw stad! Een mooie manier om een steentje bij te dragen aan de cultuursector.