
De Generator (gesloten)
Hét ontwikkeltraject voor zakelijke helden en talenten in de culturele sector van Oost-Nederland.
Ben jij altijd degene die alle touwtjes in handen heeft, de begrotingen maakt en zorgt dat het project goed is voorbereid? Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen in jouw zakelijk leiderschap of creatief producentschap binnen de podiumkunsten? Heb je al relevante werkervaring op dit gebied? Kan je op (bijna) alle vragen ‘ja’ beantwoorden? Dan is De Generator wat voor jou!
De Generator is een ontwikkeltraject van een jaar voor zakelijke helden en talenten uit Oost-Nederland die de ambitie hebben om te groeien in de rol als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector.
De Generator is een initiatief van podiumkunstinstellingen en ondersteunende organisaties in Oost-Nederland. Instellingen die meedoen zijn: Introdans, Theater Oostpool, Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Phion, Musis/Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, Zwolse Theaters en Hedon. De programmaleiding is in handen van Cultuur Academy.
In 2021/22 hebben we een pilotjaar gedraaid en met succes. In 2022/2023 gaan we een nieuwe groep opleiden! Ben jij erbij?
Programma
Als deelnemer krijg je een jaar lang de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie en coaching een nieuw netwerk te creëren en jezelf te ontwikkelen tot de zakelijk leider of creatief producent die in jou schuilt.
Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:
- Gedurende een jaar doe je ervaring op bij een meerjarig gesubsidieerde podiumkunstinstelling in Oost-Nederland. Minimaal 20 dagen verspreid over het jaar maak je je allerlei aspecten van een zakelijk leider/creatief producent eigen. Je wordt hierbij begeleid door een mentor van de instelling.
- Daarnaast kom je een dag per twee weken bij elkaar met je mede Generatoren: je krijgt dan een workshop of training over onderwerpen die aansluiten bij de ontwikkeling van de groep. Je krijgt les van inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en gastsprekers. Het programma wordt bepaald op basis van de vraag van de deelnemers. Zo krijg je zelf de mogelijkheid om mede te bepalen wat je gaat leren.
- Je deelt je ervaringen met de andere deelnemers d.m.v. intervisie bijeenkomsten.
- Je krijgt individuele begeleiding met een (loopbaan)coach.
- Je verbreedt je netwerk in Oost-Nederland.
Na dit traject van een jaar:
- Heb je relevante werkervaring opgedaan in een middelgrote tot grote podiumkunstinstelling.
- Heb je samen met je mede deelnemers meer inzicht in allerlei onderwerpen die spelen in de culturele sector (denk aan: governance, inclusie en diversiteit, personeelsmanagement, financiering).
- Heb je meer inzicht in je eigen leiderschapsstijl.
- Ben je gecoacht door een gecertificeerde (loopbaan)coach en begeleid door een mentor van je werkplek.
- Heb je een nieuw netwerk dat je kunt inzetten voor je toekomstige werkzaamheden.
- Kun je met deze extra werkervaring en kennis een volgende stap in je carrière zetten.
Voor wie
De Generator is een traject voor alle mensen uit Oost-Nederland met de ambitie om te shinen als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector. Je bent al (op kleine schaal) werkzaam in de sector, wil een nieuwe stap maken in je carrière en wil je vooral verdiepen in de organisatorische en zakelijke kant van de culturele sector. Wij zijn op zoek naar jouw unieke talent.
Onze voorkeur gaat uit naar een groep die divers is in werkervaring, afkomst, leeftijd, discipline, seksualiteit en gender om dit traject mee te starten.
Je opleidingsniveau speelt geen rol, als je maar gedreven bent en groot kan dromen. Iedereen is welkom om te solliciteren.
Praktische informatie
- Solliciteren is niet meer mogelijk.
- Als je hebt gesolliciteerd, hoor je begin november of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
- Op woensdag 16 november zijn de selectiegesprekken.
- Op donderdag 1 december is er ‘een matchingsdag’ waar alle geselecteerde kandidaten en instellingen samen komen om elkaar te leren kennen en matches worden gemaakt tussen deelnemer en instelling.
- Op vrijdag 9 december start de opleiding, die loopt tot en met november 2023.
Tijdsinvestering, kosten en vergoeding
- Je bent in 2023 gemiddeld een dag per week bezig met De Generator (verdeeld over traineeship, colleges, intervisie, netwerk en coaching).
- Je betaalt € 1.500,- + reiskosten voor de colleges. Voor een deel van de kosten kun je een aanvraag indienen bij “Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling” Klik op deze link voor de website van Werktuig PPO.
- Je ontvangt een vergoeding van € 3.000,- + reiskosten voor de traineeship bij een van de instellingen.
Contact
Mocht je nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, bel of mail dan vooral! Je kunt contact opnemen met Lille Witsen Elias, programmaleider van De Generator, via lille@cultuuracademy.nl.
In samenwerking met


Cultuur Academy on tour
Onder de noemer ‘Cultuur Academy on tour’ organiseert Cultuur Academy op 23 maart, 30 maart, 6 april, 13 april en 20 april gratis bijeenkomsten om in gesprek te gaan met cultuurprofessionals over hun scholingsbehoeften en hen kennis te laten maken met het bestaande programma van Cultuur Academy.

Vragen(v)uurtje
Er zit veel kennis en kunde in onze sector en als we deze delen, wordt dat alleen maar meer. Ben je benieuwd naar de werkwijze van een collega uit het veld of zoek je eens een ander perspectief op een vraagstuk? Meld je aan voor een Vragen(v)uurtje met een van deze professionals en ga in gesprek: informeel en 1 op 1.

Mentorschapsprogramma (gesloten)
Binnen de kunsten is opbouwen van een netwerk erg belangrijk. Corona zorgde ervoor dat de natuurlijke netwerkmomenten zoals openingen, premières, tentoonstellingen en beurzen werden geannuleerd. Voor jonge makers problematisch, want als je nog maar een klein beginnend netwerk hebt, hoe bouw je dat dan organisch uit? Cultuur Academy biedt een handreiking voor dit struikelblok: een mentorschapsprogramma.