Foto met groep deelnemers
Kasper Veenstra

De Generator Oost (in juli 2024 meer informatie over een mogelijke derde editie)

Hét ontwikkeltraject voor zakelijke helden en talenten in de culturele sector van Oost-Nederland.

Ben jij altijd degene die alle touwtjes in handen heeft, de begrotingen maakt en zorgt dat het project goed is voorbereid? Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen in jouw zakelijk leiderschap of creatief producentschap binnen de podiumkunsten? Heb je al relevante werkervaring op dit gebied? Kan je op (bijna) alle vragen ‘ja’ beantwoorden? Dan is De Generator wat voor jou!

De Generator is een ontwikkeltraject van een jaar voor zakelijke helden en talenten uit Oost-Nederland die de ambitie hebben om te groeien in de rol als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector.

De Generator is een initiatief van podiumkunstinstellingen en ondersteunende organisaties in Oost-Nederland. Instellingen die meedoen zijn: Introdans, Theater Oostpool, Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Phion, Musis/Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, Zwolse Theaters en Hedon. De programmaleiding is in handen van Cultuur Academy.

In 2021/22 hebben we een pilotjaar gedraaid en met succes. In 2022/2023 hebben we een nieuwe groep opgeleid. Ook in 2024 willen we starten met een nieuwe editie. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Nieuw leiderschap in een toekomstbestendige sector

Tijdens De Generator 2022/2023 hebben de deelnemers van De Generator geformuleerd aan welke verandering zij willen bijdragen. Hieronder hun statement.

Wij willen een toekomstbestendig culturele sector, waarin we inzetten op veiligheid, verbreding en duurzaamheid.

Veiligheid - veilig werken op #1 en volop ruimte voor meerstemmigheid
We zien dat jonge collega’s en collega’s van kleur zich nog te vaak een outsider voelen. Het lijkt soms of het huidige systeem ons dwingt om concurrent te zijn van elkaar - maar misschien is het ook gewoon tijd voor nieuw leiderschap. Daarom willen wij bijdragen aan een sector waar veilig werken vanzelfsprekend prioriteit #1 is en waarbij we volop ruimte maken voor meerstemmigheid. Een sector waarin het aanstellen van alleen een vertrouwenspersoon niet genoeg is, en waar leiders veel vaker wisselen. Waar grote instellingen niet worden gedwongen aan diversiteit te ‘doen’, maar er meer erkenning is voor inclusie-expertise.

Verbreding - ruimte voor experiment en uitproberen
Wij zien dat te veel nieuwe en enthousiasmerende initiatieven zich binnen een jaar, ronde of aanvraag moeten bewijzen en aan verouderde voorwaarden moeten voldoen. Hierom zijn deze initiatieven vaak nog gedoemd om te falen en is experiment enkel voor de bühne. Daarom pleiten wij voor vaste broedplaatsen per regio met verplichte afname voor podia, meer financiering voor tickets en abonnementen, en minder strenge subsidievoorwaarden voor productie en maken.

Verbreding - oog voor de toekomst van talent
Wij zien dat er geïnvesteerd wordt in talentontwikkeling, maar met te weinig oog op de toekomst van dat talent. We willen een veld waarin talent tijd, ruimte en de mogelijkheid heeft om te vallen en weer op te staan, zonder daar op afgerekend te worden. Daarin zorgt het talent voor nieuw talent, met betere faciliteiten in eigen beheer.

Verbreding - aandacht voor spreiding
We zien onvoldoende spreiding van cultuurbudgetten over Nederland. Wij zien hierdoor onvoldoende hoogwaardige festivals in het Oosten, waardoor talentontwikkeling en daarmee het Oosten gevoelsmatig achterblijft. Hierdoor verliezen we onze makers en medemogelijkmakers. Daarom willen wij bijdragen aan een sector die de gelden en de waardering gelijkwaardiger verdeeld over Nederland en daarmee een eerlijke spreiding van mogelijkheden en aanbod creëert. Er wordt geïnvesteerd in infrastructuur door de héle regio. Zo kunnen we talent en
werkgelegenheid in de kunsten in het Oosten hebben en houden.

Duurzaamheid - voor publiek
We zien dat deelname aan kunst en cultuur voor een grote groep mensen nog niet toegankelijk genoeg is. Daarom willen wij bijdragen aan een culturele sector die zich inzet voor het publiek van de toekomst, waar podia bottom-up programmeren en doelgroepen radicale inspraak krijgen.

Duurzaamheid - voor elkaar
We zien dat we structureel te veel van elkaar vragen, waardoor de werklast uit balans is voor onze collega’s in het werkveld, en onszelf, vaak met burn-out tot gevolg. Daarom willen wij bijdragen aan een duurzame culturele sector zonder rat race, met meer tijd, geld en ruimte. Bijvoorbeeld door producties over meerdere seizoenen te laten groeien en zien, in plaats van elk seizoen een nieuw aanbod. Door wat we doen goed te doen, en
anders maar minder.

Amy Croqué
Davey Bakker
Floris van de Ree
Hedwig Sinnema
Heleen Nusman
Ilse Potijk-Peeman
Iris Cucaro
Melissa Glasbergen
Simon Mamahit
Wilbert Slagboom
Deelnemers van De Generator 2022/2023

Programma

Als deelnemer krijg je een jaar lang de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie en coaching een nieuw netwerk te creëren en jezelf te ontwikkelen tot de zakelijk leider of creatief producent die in jou schuilt.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Gedurende een jaar doe je ervaring op bij een meerjarig gesubsidieerde podiumkunstinstelling in Oost-Nederland. Minimaal 20 dagen verspreid over het jaar maak je je allerlei aspecten van een zakelijk leider/creatief producent eigen. Je wordt hierbij begeleid door een mentor van de instelling.
 • Daarnaast kom je een dag per twee weken bij elkaar met je mede Generatoren: je krijgt dan een workshop of training over onderwerpen die aansluiten bij de ontwikkeling van de groep. Je krijgt les van inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en gastsprekers. Het programma wordt bepaald op basis van de vraag van de deelnemers. Zo krijg je zelf de mogelijkheid om mede te bepalen wat je gaat leren.
 • Je deelt je ervaringen met de andere deelnemers d.m.v. intervisie bijeenkomsten.
 • Je krijgt individuele begeleiding met een (loopbaan)coach.
 • Je verbreedt je netwerk in Oost-Nederland.

Na dit traject van een jaar:

 • Heb je relevante werkervaring opgedaan in een middelgrote tot grote podiumkunstinstelling.
 • Heb je samen met je mede deelnemers meer inzicht in allerlei onderwerpen die spelen in de culturele sector (denk aan: governance, inclusie en diversiteit, personeelsmanagement, financiering).
 • Heb je meer inzicht in je eigen leiderschapsstijl.
 • Ben je gecoacht door een gecertificeerde (loopbaan)coach en begeleid door een mentor van je werkplek.
 • Heb je een nieuw netwerk dat je kunt inzetten voor je toekomstige werkzaamheden.
 • Kun je met deze extra werkervaring en kennis een volgende stap in je carrière zetten.

Voor wie

De Generator is een traject voor alle mensen uit Oost-Nederland met de ambitie om te shinen als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector. Je bent al (op kleine schaal) werkzaam in de sector, wil een nieuwe stap maken in je carrière en wil je vooral verdiepen in de organisatorische en zakelijke kant van de culturele sector. Wij zijn op zoek naar jouw unieke talent.

Onze voorkeur gaat uit naar een groep die divers is in werkervaring, afkomst, leeftijd, discipline, seksualiteit en gender om dit traject mee te starten.

Je opleidingsniveau speelt geen rol, als je maar gedreven bent en groot kan dromen. Iedereen is welkom om te solliciteren.

Praktische informatie

 • Solliciteren is niet meer mogelijk.

Tijdsinvestering, kosten en vergoeding

 • Je bent gemiddeld een dag per week bezig met De Generator (verdeeld over traineeship, colleges, intervisie, netwerk en coaching).
 • Je betaalt € 1.500,- + reiskosten voor de colleges. Voor een deel van de kosten kun je een aanvraag indienen bij “Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling” Klik op deze link voor de website van Werktuig PPO.
 • Je ontvangt een vergoeding van € 3.000,- + reiskosten voor de traineeship bij een van de instellingen.

Contact

Mocht je nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, bel of mail dan vooral! Je kunt contact opnemen met Lille Witsen Elias, programmaleider van De Generator, via lille@cultuuracademy.nl.

In samenwerking met

Meer projecten

Bestuur mee in de cultuursector! Jongeren in raden van toezicht en bestuur

Jonge bestuurders gevraagd! Cultuur Academy start in seizoen 24/25 in opdracht van gemeente Nijmegen en Arnhem een scholingstraject voor jongeren met bestuurlijke ambitie. We zoeken daarvoor enthousiaste jongeren die graag mee willen besturen in de cultuursector. Zij leren alles wat ervoor nodig is om een goede bestuurder te zijn: van kennis over financiën tot aan het stellen van de juiste vragen en mediatraining. Doel van het project is om de besturen binnen de culturele sector in Nijmegen en Arnhem te versterken met de kwaliteiten die jongeren met zich meebrengen, en jongeren meer te betrekken bij de culturele sector in hun stad.

Een notitieboekje van een deelnemer aan een mentorschapssessie

Mentorschapsprogramma 2024

Het Mentorschapsprogramma van Cultuur Academy gaat per februari 2024 weer van start! Dit is een unieke kans om jezelf als beginnende maker (denk aan muzikant, acteur, beeldend kunstenaar, danser, ontwerper, filmmaker of een mix hiervan) te professionaliseren. In acht maanden onderga je een inspirerend leertraject en word je klaargestoomd voor jouw toekomst als maker.

Groeispurt & Vierdaagsefeesten

Elke jaar bereidt Nijmegen zich met spanning voor op de Vierdaagsefeesten: de hele binnenstad wordt omgetoverd tot evenemententerrein en de mogelijkheden lijken eindeloos. Iedereen die in de opbouwweek in de stad loopt voelt de kriebels, een prettige stilte voor de storm. Vierdaagsefeesten en Groeispurt vroeg vier jonge kunstenaars uit de stad om die energie te vangen en om te zetten in kunst.