Foto met twee dansers
Joost Klapmuts

Mentorschapsprogramma (gesloten)

Binnen de kunsten is opbouwen van een netwerk erg belangrijk. Corona zorgde ervoor dat de natuurlijke netwerkmomenten zoals openingen, premières, tentoonstellingen en beurzen werden geannuleerd. Voor jonge makers problematisch, want als je nog maar een klein beginnend netwerk hebt, hoe bouw je dat dan organisch uit? Cultuur Academy biedt een handreiking voor dit struikelblok: een mentorschapsprogramma.

Tijdens dit programma word je gekoppeld aan een mentor. De mentor heeft een florerende beroepspraktijk en een groot netwerk, en gaat je helpen een stap te zetten in je ontwikkeling. Voor deze tweede editie van het mentorschapsprogramma maken we vanaf half maart de mentoren bekend. Deze mentoren zijn erg divers maar hebben één ding gemeen: ze hebben zich (inter)nationaal op de kaart gezet en weten hoe je je makerspraktijk uitbouwt.

Foto van zes mensen die om een kunstwerk heen staan

Zó kan het Mentorschapsprogramma eruitzien - een verslag door Alphons ter Avest

Kunstenaar Alphons ter Avest vertelt over zijn ervaring als mentor bij het Mentorschapsprogramma. Deelnemers: Jelle van Kuilenburg en Derk Muller.


Programma

Als je deelneemt aan ons mentorschapsprogramma ligt er geen standaard programma voor je klaar. De mentoren hebben allemaal een specialisatie, maar ontwikkelen het uiteindelijke programma aan de hand van de vragen en motivaties van de deelnemers.

De groepsgrootte is maximaal 4 (vier) deelnemers. Elke deelnemer krijgt minimaal 4 contactmomenten met de mentor individueel of in de groep. Het tijdsbestek waarin deze contactmomenten plaatsvinden verschilt per mentor.

Hoe die contactmomenten vormgegeven zijn, bepaalt je mentor en kan variëren van een atelierbezoek tot een groepsgesprek over een bepaald onderwerp tot een bezoek aan een tentoonstelling/ festival/ beurs.


Voor wie

Dit mentorschapsprogramma is bedacht voor jonge makers uit Arnhem en Nijmegen met een professionele beroepspraktijk van maximaal 6 jaar die op zoek zijn naar een verbreding in hun netwerk, of met vragen zitten die in hun huidige netwerk onbeantwoord blijven.

Criteria

  • Je hebt een professionele beroepspraktijk binnen een van de vier disciplines
  • Je werk heeft artistieke kwaliteit en eigenheid
  • Je bent niet langer dan 6 jaar professioneel bezig
  • Je bent woonachtig in Arnhem, Nijmegen of directe omgeving
"Het is heel fijn dat iemand met veel ervaring mee denkt, je helpt en input geeft. Fijn om even met een blik van buitenaf te kijken naar wat je aan het doen bent.''


Mentoren

Tijdens dit programma word je gekoppeld aan een mentor. De mentor heeft een florerende beroepspraktijk en een groot netwerk, en kan je helpen een stap te zetten in je ontwikkeling.

Voor deze tweede editie van het mentorschapsprogramma hebben we weer een hoop mentoren benaderd in de disciplines Muziek, Theater&Dans, Beeldende Kunst en Vormgeving. Deze mentoren zijn erg divers maar hebben één ding gemeen: ze hebben zich (inter)nationaal op de kaart gezet en weten hoe je je makerspraktijk uitbouwt.

Nieuwsgierig naar onze mentoren? Lees via de links hieronder de mentorprofielen.

Aanmelden

Stuur je CV, portfolio en je motivatie via het onderstaande formulier naar ons toe. De vorm van je portfolio is vrij. Dit kan een link zijn naar je website, andersoortige links of een papieren portfolio. Als we ons maar een goed beeld kunnen vormen van jouw werk en je kwaliteiten.

De vorm van je motivatie is ook door jou te bepalen. Een brief, een filmpje, het maakt ons niet uit. Belangrijk is dat je helder kunt motiveren:

  • wie je bent en wat je doet/ maakt
  • waar jij nu staat in je carrière
  • waar je naartoe wilt
  • welke (ontwikkel)vragen je hebt/ waar je tegenaan loopt
  • waarom je voor deze mentor kiest
  • waarom deze mentor voor jou van meerwaarde is.

Een aanmelding voor dit programma is geen garantie dat je ook daadwerkelijk mee kan doen. Je solliciteert als het ware naar een plek in het mentorschapsprogramma en op basis van je cv, portfolio en je motivatie selecteert de mentor de makers en stelt een groep samen. Als je wordt geselecteerd voor dit traject is deelname gratis. Reiskosten en eventuele toegangskaarten zijn wel voor eigen rekening.

Contact

Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact op met Esther Dikkers via esther@cultuuracademy.nl.